Nový ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman se dnes oficiálně představí členům orchestru

Členům Moravské filharmonie Olomouc se dnes poprvé oficiálně představí nový ředitel Jonáš Harman. Dříve působil na Ostravsku jako manažer a tubista. Po 24 letech ve funkci nahradil Vladislava Kvapila, který na konci května rezignoval pod tlakem odborů.

Zatímco Moravská filharmonie pokračuje v rozjeté sezóně, Jonáš Harman se ve své kanceláři rozkoukává. Pravděpodobně patří mezi nejmladší ředitele prestižních orchestrů v Česku. „Teď mě nenapadá nikdo mladší. Vím, že snad David Mareček, když nastupoval do Filharmonie Brno, tak byl zhruba v mých letech. Je to samozřejmě určitý závazek a tlak, chci se osvědčit,“ říká Harman.

Jeho první chvíle v ředitelské kanceláři patřily zcela praktickým věcem. „Například archivář přišel po svátcích do archivu a zjistil, že byt, který je nad archivem, byl vytopen, a bohužel to postihlo i ten notový archiv. Naštěstí v nijak velké míře,“ popisuje.

S muzikanty se chce seznámit během několika pracovních setkání. „Tuhle věc bych rád vyřešil v rámci umělecké rady, pracovní komise, samozřejmě s odborovou organizací,“ dodává nový ředitel.

Odbory očekávají zlepšení komunikace

Odborový šéf Vojtěch Pospíšil si od změny slibuje zlepšení kvality komunikace. „Očekáváme, že bude nastartovaná debata o všech problematikách, kde je možnost zlepšení a zprůhlednění komunikace, po vzoru jiných renomovaných orchestrů. Jak na umělecké, tak pracovněprávní úrovni,“ uvedl Pospíšil.

Jonáš Harman chce nastavit mantinely mezi managementem a odbory. „Budou pasivním a konzultativním orgánem vytvářejícím dohled s tím, že jejich produktem bude nějaká připomínka nebo poukázání na něco,“ upřesňuje.

Podle Harmana nečekají filharmonii v nejbližší době zásadní personální změny. Uvažuje ale o funkci dramaturga. Souvisí s tím i fakt, že na konci sezóny odchází dosavadní šéfdirigent Petr Vronský. „Rád bych, aby příští sezóna vznikala ve spolupráci s člověkem, který tady bude nastálo jako profesionální dramaturg. Existují adepti, se kterými o tom v tuto chvíli jednám,“ uzavřel Harman.

Počátky vzniku Moravské filharmonie spadají do konce 19. století, kdy v Olomouci vznikl hudebně‑pěvecký spolek Žerotín. Ten udržoval umělecké kontakty s Antonínem Dvořákem. První koncertní sezonu odehrála Moravská filharmonie v letech 1945 až 1946.

autor: bam
Spustit audio