Novým ředitelem Moravského divadla Olomouc bude od podzimu David Gerneš

25. duben 2018

Vystudoval ekonomii na Vysoké škole ekonomické a produkci na DAMU, aktuálně šéfuje produkční firmě v Mikulově. Od října nastoupí 27letý David Gerneš na post ředitele Moravského divadla. Včera o tom rozhodli olomoučtí radní.

„Je vzděláním jak divadelník, tak ekonom, a koncepty se chce obracet zejména na mladšího diváka,“ vyjmenovává náměstek primátora Pavel Urbášek z ČSSD, co rozhodlo o jmenování Davida Gerneše do funkce ředitele Moravského divadla.

Co se týče vzdělání, vystudoval David Gerneš hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze a také produkci na DAMU. Poté se podílel na pořádání sportovních, divadelních či hudebních projektů. Od roku 2016 je ředitelem společnosti Mikulovská rozvojová, která zajišťuje pro město kulturní akce.

Na Hanou se ale prý chtěl vždycky vrátit. „Pro rodilého Hanáka nemůže být větší cti, než být ředitelem nejvýznamnější kulturní instituce v rámci kraje. Takže to seznamování pro mě nebylo tak problematické, jelikož ty kořeny mám tady. Co se týče toho, co chci přivést do Moravského divadla, chci navázat na vše dobré, co v divadle bylo – a vím, že tam byla odvedena spousta dobré práce – a rád bych přinesl některé nové, současné prvky divadla, které jsou běžné v Evropě, nebo minimálně v České republice, a tím to olomoucké divadlo ještě o kousek posunout, aby na té umělecké mapě získalo ještě větší prestiž,“ přibližuje Gerneš své cíle.

Oswald skončil druhý

Do výběrového řízení se původně přihlásili čtyři kandidáti. Do užšího výběru v březnu postoupili tři. Kromě Davida Gerneše také Viktor Šebesta, ředitel umělecké agentury, která mimo jiné pořádá v Olomouci festival Colores Flamencos. Viktor Šebesta nakonec odstoupil. Třetím adeptem byl Miloslav Oswald, šéf souboru opery a operety olomouckého divadla.

„Opravdu jsem chtěl a mám stále zájem, tak doufám, že s novým panem ředitelem se dohodneme na nějakém způsobu nového marketingového pohledu Moravského divadla,“ komentuje Oswald.

Vítěz výběrového řízení David Gerneš vystřídá od 1. října Pavla Hekelu. Ten šéfuje Moravskému divadlu posledních pět let a do výběrového řízení se nepřihlásil.

autor: bam
Spustit audio