O vážných nemocech je potřeba srozumitelně mluvit, říká David Neuman z organizace Loono

15. prosinec 2022

Loono tvoří mladí lékaři a studenti medicíny, kteří lidem jasně a srozumitelně vysvětlují, proč je důležité nezanedbávat prevenci. „Nabádáme je, aby pravidelně chodili na preventivní prohlídky,“ doplňuje David Neuman.

Cílí především na nejzávažnější onemocnění, případně na oblasti, které jsou stále tabu. „Mezi naše projekty patří třeba #prsakoule, ve kterém učíme, jak si pravidelně a správně vyšetřovat prsa a varlata a odhalit tak rakovinu včas,“ vysvětluje brněnský medik.

Těmi dalšími jsou: Žiješ srdcem, zaměřený na prevenci kardiovaskulárních onemocnění, Dole dobrý, který učí, jak předcházet a rozpoznat sexuálně přenosná onemocnění a Duševní zdraví.

„Je potřeba všímat si svého těla, změn na něm, a hlavně včas vyhledat lékaře.“
David Neuman z organizace Loono

„Je potřeba všímat si svého těla, změn na něm, a hlavně včas vyhledat lékaře,“ radí David Neuman. I drobné příznaky se totiž můžou zvrtnout. „Důležité je řešit problém v okamžiku, kdy se ještě nic neděje a předejít tak komplikacím,“ dodává.

Loono letos spustilo novou aplikaci Preventivka, která připomíná preventivní prohlídky. Upozorňuje jak na nutnost objednání, tak na návštěvu samotnou.

Spustit audio