Občanské právo "jinak"

O mnohaletých přípravách nového občanského zákoníku, o práci děkanky právnické fakulty, ale i o vztahu k Olomouci a Brnu či o jejím zajímavém křestním jméně bude úterní dopolední povídání s Milanou Hrušákovou.

Profesorka Milana Hrušáková je rodilou Brňankou a na jihomoravskou metropoli a tamní Masarykovu univerzitu - právnickou fakultu dozajista nedá dopustit. Od roku 1999 ale přední česká právnička externě vyučuje na Univerzitě Palackého a od roku 2008 pak stojí v čele právnické fakulty v Olomouci. A při každé zmínce o svém současném působišti přesvědčí, že je na olomoucká práva patřičně hrdá.

Zároveň mezi právnickou veřejností platí za jakousi "guru" rodinného práva, jež spadá do oblasti práva občanského. V oboru rodinné právo byla v roce 2009 vyhlášena Právníkem roku. Genezi, projednávání, školení, zavádění, ale především samotnou důležitost nového občanského zákoníku nám tedy Milana Hrušáková vysvětlí.

Jaké to je, vést fakultu? Jak si olomoucká práva stojí a na co je jejich děkanka nejvíce hrdá? Co ji vlastně k právničině a konkrétně k rodinnému právu přivedlo, co ji na právu fascinuje, čím žije mimo svoji profesi?

Děkanka Hrušáková je jednak erudovaná a nesmírně uznávaná odbornice, zároveň (a především) však také sympatická a vstřícná dáma, milovnice psů, maminka právničky Milany mladší a nyní také oficiálně občanka města Olomouce se vším všudy.

autor: Bořek Volný
Spustit audio