Obchodník se železem, velkostatkář a poslední majitel zámku v Náměšti na Hané, to všechno byl František Ottahal

10. prosinec 2023

V letošním roce jsme si připomněli 160 let od jeho narození a 80 let od jeho úmrtí. Na stopy Františka Ottahala narazíme na mnoha místech. Od Holice, přes Dolní a Horní olomoucké náměstí až po městys Náměšť na Hané.

„Otáhalové pocházeli původně z Moravičan, odkud se přesunuli do Holice, kde mají hrobku,“ vypráví historik Martin Kašpar. Tehdy se ještě psali česky. Františkův otec Jan byl kovář, ve druhé polovině 19. století začal obchodovat železem. Své výrobky opatřoval vlastní značkou OT. Společně se synem obchodování velmi úspěšně rozvíjeli, měli např. zastoupení u Vítkovických železáren a byli jejími jedinými dodavateli pro střední Moravu.

Pořídili si několik nemovitostí v centru Olomouce, např. domy na Dolním a Žerotínově náměstí a především Petrášův palác, kde bydlela rodina a sídlila firma. „V roce 1916 koupil František Ottahal od zadluženého hraběte Kinského velkostatek a zámek v Náměšti na Hané za 2 300 000 korun. Mimochodem v tamním hudebním salonu si můžete prohlédnout jeho portrét, který v roce 1941 namaloval Oldřich Crhounek.

„Na stopy rodiny Ottahalovy tu narazíte všude,“ zdůrazňuje kastelánka Jitka Vychodilová s tím, že zavedli elektrický proud, nechali udělat ústřední topení, oplotili celý zámecký areál, vystavěli bazén a kolonádu. „Zámek a náměšťsko-ludéřovský velkostatek rodině zkonfiskoval revoluční národní výbor 5. června 1945,“ doplňuje Martin Kašpar.

František Ottahal zemřel na zámku v Náměšti na Hané 18. října 1943. Poslední rozloučení proběhlo o čtyři dny později na neředínském hřbitově. „Nadohled od centrální kaple tam má rodina hrob se sochou od Antona Hanáka,“ uzavírá Martin Kašpar.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio