Obec Travná na Jesenicku proslula poutní kaplí i zázračnou vodou

20. březen 2014
Česko – země neznámá

Malá vesnička Travná leží u silnice z Javorníka do lázeňského městečka Ładek Zdroj v polském Kladsku. I když je zajímavá i sama obec, pozornost se upírá zejména k tamnímu poutnímu místu zasvěcenému Panně Marii La Salettské s půvabnou kaplí a pramenem vody, která je prý zázračná a uzdravuje zejména oči.

Za vznik poutního místa může onemocnění manželky zdejšího revírníka Veroniky Eichingerové v roce 1845. Podle dobových zpráv prý ochořela neznámou duševní chorobou. V té době došlo ke známým zjevením Panny Marie v La Salettě ve Francii. Veronika, když se o těchto událostech dozvěděla, přislíbila, že pokud se uzdraví, postaví v Travné kapli, kterou zasvětí právě Panně Marii z La Saletty.

Trvalo to tři roky, ale nakonec se skutečně uzdravila a začala organizovat stavbu kaple. Původně to byla jen malá dřevěná kaplička, spíše Boží muka. Paní Veronika nechala od neškoleného malíře z Javorníka Josefa Neugebauera namalovat i oltářní obraz. Záhy se rozneslo, že má zázračnou moc. Pomáhal prý hlavně při nemocech očí.

Kaple v Travné

Poutníkům už stará kaplička nestačila, a tak tu postavili novou

Těmto zvěstem napomohla později i studánka objevená při stavbě nové kaple v roce 1889. Pramen vyvěrá kousek od kaple. Prameniště je opatřeno kamennou obezdívkou s výklenkem pro sochu Panny Marie. Když se rozhlásily léčivé účinky vody, stala se Travná více vyhledávanou z obou stran hranice.

Stará kaplička tomuto náporu už záhy nestačila, a tak byla na jejím místě vybudována nová zděná kaple, vysvěcená v roce 1891. Nový obraz zhotovil pro současnou kapli vídeňský malíř Josef Kessler. Nechala jej namalovat Agata, hraběnka Schafgotsch.

Na poutní místo navazuje křížová cesta, která se vine v zákrutech do kopce nad kaplí a má 14 zastavení. Nedávno byla zrekonstruována a vyčištěna od náletových dřevin, které ji za léta, kdy byla kaple nuceně opuštěná, doslova ukryly.

Kaple byla hojně navštěvována až do konce II. světové války. S odchodem původních obyvatel a uzavřením hranic mezi Polskem a Československem klesl počet poutníků na minimum. Ale i přesto se sláva zdejší kaple zcela nevytratila. Po roce 1990 byla opravena a opět se k ní chodí prosit o pomoc v těžkých situacích, a to z obou stran dnes již opět otevřené hranice.

autor: kbz
Spustit audio