Ochránci přírody se připravují na migraci žab. Snaží se předejít jejich úhynu pod koly aut

Ochránci přírody na řadě míst v Česku jsou už připravení na migraci žab, která přichází s prvními teplými dny. Nastal jim čas páření, a proto se vydávají do míst, kde se samy vylíhly. Cestu jim ale často křižují silnice. Aby předešli masovému úhynu chráněných zvířat, budují ekologové na vybraných místech zátarasy, například i v Oskavě na Šumpersku.

„Princip je takový, že těm žábám do jejich migrační cesty dáte překážku; oni se ji snaží obejít a vy jim dáte do cesty kyblík zapuštěný v zemi. Takže potřebujeme kyblíky, fólii a nějaké dřevěné kůly, aby ta fólie stála kolmo k zemi,“ vysvětluje Slavomír Bušina z Českého svazu ochránců přírody.

Se svým kolegou Marcelem Minářem roztahuje Bušina plachtu podél břehu potoka. „Je tady jedna taková lavina, kde se snaží dostat do té velké nádrže. Tam je potřeba postavit zátaras, aby je to navedlo do těch kyblíků nebo případně pod silnici, kde se dá potokem proplavat,“ komentuje Minář.

Ochránci přírody instalují zátarasy, aby ropuchy navedly mimo silnici

V Oskavě se migrující žáby objevují každý rok. „Je tady velký přechod pro ropuchu obecnou, která je kriticky ohrožený chráněný živočich. Byly to každoročně desítky i stovky kusů na Šumpersku. Není jiné takové místo, kde dochází k takovému žabímu masakru,“ říká Minář.

Silnice narušují přirozené trasy

Agentura ochrany přírody a krajiny registruje skoro šest stovek podobných úseků po celé republice. „Je to problém. Souvisí to s tím, že silniční sítě je v České republice obecně velice hustá a taky za poslední dvě desítky let jezdí mnohem víc aut než dřív,“ uvedl zoolog Vladislav Holec s tím, že stejně ohrožená jsou i další zvířata.

„Je tady skokan hnědý, čolci, užovky obojkové, posádka, co se týče obojživelníků a plazů, je poměrně velká,“ dodává Marcel Minář.

Žáby, které skončí v kbelících, pak ochránci přírody budou postupně přenášet k rybníku. Cestu zpátky by podle nich měly ropuchy zvládnout samy, protože návrat bude pozvolný a ne v jedné velké vlně.

autor: sol
Spustit audio