Od konce léta bude pacientům interního oddělení šternberské nemocnice k dispozici nová budova

18. červen 2022 08:03

Vedení šternberské nemocnice otevřelo ve středu nový interní pavilon. Na pacienty, kteří ho začnou naplno využívat ke konci léta, v něm čekají modernější a prostornější ambulance a v lůžkovém oddělení pokoje s vlastním sociálním zázemím a klimatizací.

Uvnitř nové budovy interního oddělení šternberské nemocnice

„Teď momentálně leží v nedůstojných podmínkách, lůžka jsou od sebe půl metru, bez rozvodů kyslíku, odsávání. Ten pacient je tam takový utiskovaný,“ říká o dosavadním interním pavilonu šternberské nemocnice vrchní sestra oddělení Pavla Vaverčáková.

Zdravotníci i pacienti se brzy přesunou do nové budovy, kde budou mít úplně jiné podmínky. „Je tady veškerá vybavenost pro pacienta. To, co si dokážete představit na opravdu luxusním pracovišti, kdy máme dvoulůžkové pokoje. Pacient si může podívat na televizi na každém pokoji, ale hlavně má u sebe sociální zařízení, což je opravdu důstojné pro pacienty i pro personál. Pro něj ta práce bude jednodušší, i když pořád náročná. Ale bude mít vše po ruce,“ zmiňuje Vaverčáková.

Uvnitř nové budovy interního oddělení šternberské nemocnice

Nová interna je propojená s hlavním pavilonem koridorem a zdravotníci tak už pacienty nebudou muset na vyšetření vozit mimo budovu. „Když prší nebo je sníh, tak je to pro pacienty nekomfortní. Všichni se dívají kolem, jak vezete přikrytého pacienta,“

V novém interním pavilonu jsou také prostornější ambulance a čekárny a jednotka intenzivní péče. Pokoje na ní jsou uspořádané úplně jinak. „Výhoda našeho pracoviště jednotky intenzivní péče je hlavně v tom, že je zde boxový systém, který nám umožňuje komfortnější péči pro pacienty,“ popisuje ředitelka nemocnice Katarína Bučková.

Tento systém umožňuje v případě potřeby izolaci infekčních pacientů. Šternberská nemocnice je podle Kataríny Bučkové spádovou pro zhruba 90 tisíc lidí. Samotným interním oddělením ročně projde na dva a půl tisíce pacientů. Naplno začnou nový interní pavilon využívat od konce letošního léta.

autor: bas
Spustit audio