Od Moravičanského jezera musí zmizet maringotky a mobilní domy. Stavební úřad už dříve prohlásil, že jde o načerno postavené chatky

24. červen 2019

Více než sedm let tlačila na úřady správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví kvůli soukromým maringotkám u Moravičanského jezera na Šumpersku. Jejich majitelé je navzdory ochranářům i územnímu plánu v chráněném území nastálo zaparkovali a oplotili. Klíčové rozhodnutí o jejich odstranění vydal stavební úřad v Mohelnici tento měsíc. Některé černé stavby už z oblasti mizí.

Najmutí pracovníci obhlíží v oplocené osadě nedaleko obce Moravičany jednu z maringotek, kterou mají za úkol přestěhovat. Na odvoz se v tuto chvíli viditelně připravuje polovina z celkem šesti mobilních chatek, které tu teď stojí. Po letech sporů s jejich majiteli je i to velký posun. „Samozřejmě to vítáme, je to to, k čemu by to mělo směřovat,“ říká Jan Vrbický ze správy CHKO Litovelské Pomoraví.

Mobilheim s pergolou u Moravičanského jezera

Maringotky sice stojí na soukromých pozemcích, vlastníci je ale obestavěli pergolami a obložili dřevem. Mohelnický stavební úřad proto už před čtyřmi lety rozhodl, že jde o černé stavby.

„Z toho prostoru se stalo rekreačně využívané území se stavbami. A to v rozporu s územním plánem a bez jakéhokoli povolení od stavebního úřadu. Zastavování takové volné krajiny je nežádoucí a na území chráněné krajinné oblasti tím spíše,“ doplňuje Jan Vrbický s tím, že lokalita Moravičanského jezera je významným hnízdištěm vodních ptáků.

Mobilheimy u Moravičanského jezera (ilustrační foto)

Proti nejnovějšímu rozhodnutí o odstranění černých staveb se ještě můžou jejich majitelé odvolat.  Jak budou postupovat, jejich právní zástupkyně Jitka Dolečková nechtěla komentovat.

Definitivní vystěhování zbývajících  maringotek se tak podle ochránců přírody může dále protahovat.

Spustit audio

Související