Od zákřovské tragédie uplynulo 75 let. Před koncem války tam přišlo o život 19 mužů

20. duben 2020

Dvacet dnů před koncem druhé světové války se na Tršicku odehrál stěží uvěřitelný masakr. Do Zákřova tehdy vtrhli příslušníci kozáckého praporu složeného z Rusů ve službách německé armády. Pod záminkou, že je vesnice střediskem partyzánů, rabovali a vypalovali domy, stříleli po lidech. 

Třiadvacet místních mužů zatkli a dva dny krutě mučili. Čtyři nakonec propustili a devatenáct nahnali do lesní boudy, kterou zapálili. Pojďme si připomenout událost z jara roku 1945. 

Osmnáctého dubna se na Olomoucku začala odvíjet trágédie, která vešla do historie jako zákřovská tragédie. Kozáci, kteří v německé armádě pod krycím jménem  Feuermittel měli za úkol stíhat partyzány, večer obklíčili malou osadu Zákřov. Události z té doby, místním nikdy nevymizely u paměti. Před časem nám je připomněly Zdeňka Calábková a Svatava Kubíková. Ženy které při masakru přišly o své nejbližší.

Dům Oherů v Zákřově, kde se Wolfovi schovávali v roce 1945

První obětí tragédie byl osmnáctiletý Otto Wolf, žid, který se s rodinou ukrýval v jednom z domů v Tršicích, později v Zákřově. Až v březnu, před koncem války, se na žádost lidí, kteří jim pomáhali, přemístili do ukrytu v lese. Místo nám před lety ukázal tršický rodák a pamětník Jan Březina. Rodiče a sestra Otty Wolfa válku přežili. Oběti holocaustu a zároveň jména statečných lidí, kteří celé tři roky dokázali udržet v tajnosti lesní úkryt rodiny Wolfových, dnes připomíná památník v Tršicích.

autor: zem
Spustit audio