Odpočinkové místo se zelení nebo taky kluziště. I tak by mohla vypadat část městské tržnice v Olomouci

Akciová společnost Výstaviště Flora je od 1. února novým správcem olomoucké tržnice. Jako první se pracovníci městské firmy pustí do úklidu areálu a oprav míst, která jsou v havarijním stavu. O nabídku pěstitelů ovoce a zeleniny, nebo třeba domácích vajec lidé kvůli změně provozovatele nepřijdou.

Pracovníky Výstaviště Flora podle náměstka ředitelky Jiřího Svačinky v nejbližší době čeká především úklid olomoucké tržnice. „Staré listí, plevel kolem stolů, kolem buněk bývalých veřejných záchodů a buňky správce. To všechno bude nutné uklidit. Poté bude následovat oprava havarijních míst v dlážděných plochách, které jsou docela nebezpečné a hrozí tam třeba zvrtnutí nohy. To v této fázi zavezeme štěrkopískem a zhutníme,“ odkrývá plány Svačinka.

Vedení Výstaviště se chce v místě také postarat o zeleň. „V každém případě bychom rádi prostor, který tam zbyl po nevzhledných stáncích s občerstvením, vyřešili jako takový greenpoint, kde si lidé odpočinout. Prostranství ozeleníme, protože zeleně tam moc není“ přibližuje ředitelka Eva Fuglíčková.

Trhovci na tržnici zůstanou

Betonové stoly v místě zůstanou a se sezonou by na nich trhovci opět měli prodávat své zboží. „Máme představu, že i některé věci, které jsme pořádali na Floře, zejména selské trhy, přesuneme sem. Uvidíme, jaký bude zájem ze strany prodejců, protože tím je to podmíněno,“ dodává Fuglíčková.

Do prostor městské tržnice by se ale v budoucnu mohl dostat také sport nebo část vánočních trhů. 

O jaké sporty by mělo jít? A kolik základní úprava prostoru bude stát městskou pokladu? Poslechněte si v reportáží Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio