Odstartoval 57. ročník Academia Film Olomouc. Jaké je hlavní téma a kde všude se bude festival konat?

26. duben 2022

Kvůli pandemii covidu se poslední dva ročníky konaly pouze v on-line prostředí, už v úterý 26. dubna se ale AFO (Academia Film Olomouc) vrátí v plném formátu, tedy se vším, co k filmovému festivalu patří. Jaký bude jeho 57. ročník? Ptali jsme se ředitelky Evy Navrátilové.

Jaká je to pro vás změna, chystat festival opět pro „živé“ publikum?
Musím říct, že po té dvouleté pauze, kdy festival probíhal on-line, to samozřejmě byla výzva. Bylo v určitých věcech náročné si vzpomenout, jak se ten živý festival vlastně dělá. Ale tým, který festival pořádá, je plný fantastických lidí. A myslím, že si rozpomněl úplně na všechno a ten festival bude letos naprosto skvělý.

Jaká jsou hlavní témata letošního ročníku?
Zastřešujícím tématem je naděje. Rozhodli jsme se, že i v kontextu uplynulých dvou let, je dobré ji zkoumat a společnosti připomínat, že ještě není vše úplně ztraceno. Naše naděje se pochopitelně upíná k vědě. Je to pro nás silný nástroj, díky kterému můžeme efektivně jednat, rozhodovat se, čelit strachu a jakékoliv krizi. Stejně jako v minulých letech, tak i letos AFO přinese mnoho silných filmových příběhů, které tu aktivní podobu naděje snad dodají i všem divákům.

„Zastřešujícím tématem je naděje. Rozhodli jsme se, že je dobré ji zkoumat a společnosti připomínat, že ještě není vše úplně ztraceno.“ 
Ředitelka Academia Film Olomouc Eva Navrátilová

V uplynulých ročnících byla mezi hosty i velmi slavná jména světové vědy. Koho přivítáte letos?
Zvaní zahraničních hostů bylo pandemií ještě do jisté míry ovlivněno, protože se to řeší mnoho měsíců před festivalem, kdy se ještě nevědělo, co bude. Nicméně nakonec se nám podařilo získat skvělé hosty ze zahraničí, bude tu například Walter Greenleaf, kterému se přezdívá „kmotr VR technologií ve zdravotnictví“. Ten bude mít přednášku v rámci konference „For science“, moc se na ni těšíme. Je to přesně jeden z těch případů, kdy můžeme sledovat, jak technologie pomáhá v tak důležitých oborech, jako je zdravotnictví.

Kde všude se budou akce v rámci AFO konat? Pokud by chtěl někdo z posluchačů na festival zavítat, co pro to má udělat? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelkou Academia Film Olomouc Evou Navrátilovou.

Spustit audio