Olomouc prodá jízdárně pozemky pod kolbištěm, část místních se obává budoucího využití

15. prosinec 2021

Olomoučtí zastupitelé schválili na svém posledním zasedání prodej pozemků firmě Jezdecký areál, parcely město dosud společnosti pronajímalo. Za více než jedenáct tisíc metrů čtverečních radnice utrží 17,4 miliony korun. Prodej ale kritizují komise městských částí Hejčín i Lazce. Mimo jiné kvůli obavám z budoucího využití plochy.

„Jedná se o pozemky, které jsou od ulice Lazecká směrem na západ. Dotčené pozemky, které se prodávají, jsou pouze v Hejčíně. Jedná se o pozemky pod kolbištěm a v okolí,“ přibližuje místopředseda komise olomoucké městské části Hejčín Aleš Vánský. Členové hejčínské komise prodej pozemků Jezdeckému areálu dlouhodobě kritizují.

„Jsme zásadně proti prodeji kvůli strategické výjimečnosti pozemku a nejde o to, jestli je tam jezdecký spolek nebo kdokoliv jiný. Pozemky jsou blízko centra města a kvůli dalšímu rozvoji by se jich město nemělo zbavovat,“ myslí si Vánský.

„Cílem koupě je sjednotit vlastnictví objektů, areálů i pozemků pod nimi a dál místo rozvíjet,“ sdělila v písemném vyjádření pro Český rozhlas Ředitelka Jezdeckého areálu Michaela Smrčková.

Podnik dosud městu platil za pronájem desítky tisíc ročně, zástupci areálu žádali město o prodej už několikrát. Zastupitelé o něm jednali také v červnu, kdy jej neschválili kvůli obavám, že by to mohlo zkomplikovat stavbu takzvaného severního spoje Olomouce.

„Snažili jsme se rozsah prodeje omezit. Došlo k tomu, že se prodej zúžil právě o část severního propoje s malým kouskem, kde jsou umístěny tribuny. Tam bylo zřízeno věcné břemeno,“ komentuje náměstek primátora Matouš Pelikán z KDU-ČSL.

Proč proti prodeji byla původně také majetkoprávní komise města? A čeho se nejvíc obává hejčínská komise? Poslechněte si podrobnosti.

autor: bas
Spustit audio