Olomouc se chystá na tradiční půlmaraton. S jakými dopravními omezeními je potřeba počítat?

15. červen 2024 08:17

V Olomouci v sobotu v podvečer odstartuje tradiční půlmaraton. Pro řidiče to bude znamenat řadu dopravních omezení. Některá začnou platit už ráno kvůli pětikilometrovému běhu, který je letošní novinkou a začne už v devět hodin.

Trasa nového pětikilometrového závodu vede kolem centra města. Start je na Horním náměstí. Běžci pak mimo jiné poběží přes Riegrovu, Studentskou a Komenského ulici či třídy 17. listopadu a Svobody. Cíl je opět na náměstí.

Ranní běh podle manažera závodu Igora Murka přinese pouze minimální uzavírky. „Budeme uzavírat pouze patnáct minut před startem 8:45 a postupně uzavřeme trať, aby se mohl proběhnout ten pětikilometrový závod, a otevírat budeme bezprostředně za posledním běžcem,“ přibližuje Murka.

S většími omezeními by lidé v Olomouci měli podle Murka počítat odpoledne a k večeru. Až se bude blížit start hlavního závodu. „Mezi 17:30 a 18:00 budeme uzavírat všechny ulice, které se budou týkat Mattoni půlmaratonu Olomouc a ulice, které se budou týkat DM rodinné míle, uzavíráme ve čtyři hodiny odpoledne,“ dodává Murka.

Omezení se dotknou i provozu MHD

Hlavní závod začne v 19 hodin. Asi půl hodiny předtím se omezení podle mluvčí olomouckého dopravního podniku Anny Sýkorové výrazněji dotknou i provozu MHD. „Omezení zasáhne 11 autobusových linek a prakticky všechny tramvajové linky. Tramvaje budou jezdit pouze v úseku od Kapličky kolem Šantovky a do Pavloviček přes Envelopu a nádraží. V případě autobusových linek bude vždy záležet na konkrétní lince. Lidé vše to najdou na webových stránkách a také na zastávkových označnících,“ vysvětluje Sýkorová.

Především v centru města se budou pohybovat tisíce fanoušků i běžců. Mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle proto lidem radí, aby si dávali pozor na své věci. „Lidé by neměli hlavně v autech nechávat věci, které by mohly být lákadlem,“ doporučuje Čunderle.

Podrobnější informace k programu a trasám závodů či dopravním omezením jsou na webu runczech.com.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio