Olomoucká fakultní nemocnice uzavřela provoz své prádelny. Práci po ní převzala soukromá firma

21. květen 2019

Nová pyžama a župany pro pacienty, ale i povlečení a nemocniční oděv pro personál. Olomoucká fakultní nemocnice se pomyslně převlékne do nového. Oděv i lůžkoviny jí dodá soukromá firma, která má nově na starosti i praní nemocničního textilu. Svoji prádelnu zdravotnické zařízení uzavřelo. Rozhodnutí jeho vedení vysvětluje ekonomickými důvody

„Oblečení, které jsme měli, bylo poměrně velké a neforemné. Teď je to střihově rozhodně lepší,“ ukazuje mi nemocniční sestra Radka Kromerová, která má na sobě nový pracovní oděv. Postupně jej v průběhu letošního roku vymění veškerý zdravotnický personál nemocnice. Kromě nich dostanou nové oblečení pro pobyt v nemocnici i pacienti. Včetně lůžkovin.

„Je to povlečení s různými vzory, tak jak máme doma. V nemocnici to nikdy není příjemné pro nikoho, tak to vnímají, jako přiblížení domácímu prostředí.“ pochvaluje si staniční sestra Kamila Dohnalová. Dříve nemocniční prádlo prali zaměstnanci nemocnice ve zdejší prádelně. Ta už ale podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera dosluhovala.

„V roce 2005 pořídila Fakultní nemocnice Olomouc prádelenskou technologii, která je už na hranici své životnosti. Navíc v prádelně jsou nevyhovující pracovní i hygienické podmínky, což by vyžadovalo další investice v průběhu dalších let,“ popisuje Fritscher.

Nově nemocniční prádlo pere externí firma, která je zároveň jeho vlastníkem a dodavatelem.

Pokud by nemocnice prala ve vlastní prádelně, vyšlo by ji to podle mluvčího za stejné období na zhruba 150 milionů korun. Externí firma se stará o prádlo také v ostravské fakultní nemocnici. Naopak například v té brněnské mají vlastní prádelnu stejně jako v Hradci Králové, kde nabízí praní i dalším zařízením.

autor: bas
Spustit audio