Olomoucká vědecká knihovna vydala unikátní publikaci s názvem Ottovy Čechy

9. listopad 2020

Ottův slovník naučný zná asi každý z nás. My vám ale za chvíli představíme publikaci Ottovy Čechy. Publikace připomíná rozsáhlý vlastivědný bedekr s názvem Čechy, který vydal na přelomu 19. a 20. století nakladatel Jan Otto. Autoři současné publikace Ottovy Čechy čtenářům přibližují dobu vlády Františka Josefa I., kdy žili Češi a Němci pospolu a kdy se rodily moderní průmyslové Čechy.

Lubomír Novotný a Petra Kubíčková

„Patnáctisvazkový cyklus je po estetické i beletristické stránce zajímavý. Dokládá literární um špiček tehdejšího literárního světa v českém prostředí. Dnešní čtenář v něm nalezne plno zajímavých postřehů a pohledů na to, jak tehdejší česká elita vnímala českou společnost, krajinu a český příběh tak, jak se zformoval v druhé polovině 19. století,“ vysvětluje jeden z autorů knihy Lubomír Novotný, proč se společně s Petrou Kubíčkovou vrátili k tomuto vlastivědnému cyklu.

Lubomír Novotný

Redaktoři, kteří s Janem Ottou spolupracovali, byly tehdejší známé osobnosti. „Redaktoři byli také spoluautory těch textů a vybírali si své spolupracovníky a stejně jako oni cestovali po českých krajích. Dělali si poznámky o tom, jak vypadala tehdejší společnost v daných místech, jak probíhala industrializace v krajině. Nejenom autoři textových částí, ale také umělci, kteří zpracovávali výtvarnou složku, si pořizovali náčrty krajiny a ty potom grafickými technikami přenášeli do cyklu. Dá se říct, že jezdili na takové služební cesty pro nakladatele Jana Ottu,“ popisuje Petra Kubíčková.

Lubomír Novotný a Petra Kubíčková

Mít v domácí knihovně luxusní vydání patnáctisvazkového cyklu Čechy od Jana Otty byla pro tehdejší obrozeneckou společnost prestižní záležitost. Ovšem také poměrně drahá. „Myslím, že ten první ohlas byl velice pozitivní. Dílo nejdříve vycházelo v sešitech. Sešitů bylo nakonec 253, ale do dnešní doby se dochovaly jen svázané díly. Počet odběratelů postupem času klesal,“ dodává Kubíčková.

Jan Otto původně plánoval zmapovat i Moravu, už to ale podle Lubomíra Novotného nestihl. K nově vydané publikaci Ottovy Čechy připravili autoři knihy také výstavu. Kvůli vládním opatřením ale zatím jen ve virtuální podobě.

Také publikaci Ottovy Čechy, které v těchto dnech vydává Vědecká knihovna v Olomouci, si zatím můžou zájemci třeba jako vánoční dárek pořídit pouze elektronicky.

autor: bam
Spustit audio