Olomoucké hejtmanství podpoří opravy kulturních domů dotacemi z krajského rozpočtu

10. červenec 2024 10:32

Vedení olomouckého hejtmanství chce zlepšit stav kulturních domů v regionu. Na jejich opravy bude městům a obcím s rozšířenou působností postupně poskytovat dotace z krajského rozpočtu dotace. Jako první posílá peníze na modernizaci kulturního domu v Zábřeze na Šumpersku.

Na rekonstrukci zábřežského kulturního domu posílá olomoucké hejtmanství 20 milionů korun. Podobně chce postupně investovat do dalších, tak aby moderní kulturní dům byl na území každé obce s rozšířenou působností,

„Chtěli bychom, aby pro obyvatele kraje byla kultura dostupná nejenom, co se týče geografické vzdálenosti, ale také co se týče cen vstupenek,“ vysvětluje podobu budoucí kulturní infrastruktury krajský radní Jan Žůrek za koalici Spojenci.

Kulturní domy odpovídající 21. století

Měla by vzniknout páteřní sít regionální kulturní infrastruktury. „Naše základní idea spočívá v tom, že v každé obci s rozšířenou působností by měl být jeden kulturní dům, který splňuje parametry 21. století. To znamená, že se tam může odehrát divadlo, nový cirkus, že se tam dá udělat dobrý koncert pro dostatečně velký počet diváků,“ dodává Žůrek.

Krajští radní tak schválili podporu prvním třem kulturním domům. Kromě Zábřehu dvacetimilionovou dotaci na renovaci kulturních domů dostane také Jeseník a Uničov.

Kulturní dům v Zábřehu

Kraj si zmapoval situaci v regionu tak, aby se s předstihem daly zajistit peníze na modernizaci kulturních zařízení i v rozpočtech na další roky.

Jak probíhá rekonstrukce kulturního domu v Zábřeze? S jeho ředitelem Zdeňkem Davidem mluvila Blanka Mazalová, poslechněte si.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související