Olomouckou arcidiecézi dočasně povede generální vikář Josef Nuzík

4. červenec 2022 13:45

Novým administrátorem olomoucké arcidiecéze byl v pondělí po odchodu arcibiskupa Jana Graubnera zvolen dosavadní pomocný biskup a generální vikář Josef Nuzík.

Olomouckou arcidiecézi bude spravovat do jmenování nového metropolity moravského. ČTK to řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Třiasedmdesátiletý Graubner se stal v sobotu pražským arcibiskupem. Minulý týden ČTK řekl, že jméno nového olomouckého arcibiskupa by mělo být známo zhruba do roka.

Čtěte také

Graubner byl v polovině května jmenován 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. Pražským arcibiskupem se stal v sobotu, kdy při mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě usedl do křesla symbolizujícího arcibiskupský stolec.

Pětapadesátiletého Nuzíka dnes do funkce administrátora olomoucké arcidiecéze zvolil sbor poradců. „Volbu sboru konzultorů přijímám s vědomím své lidské nedostatečnosti a také toho, že diecéze potřebuje dočasného správce. Tato služba přitom pro mě není neznámá, protože jsem prožil třináct let let jako generální vikář vedle arcibiskupa Jana,“ uvedl Nuzík.

„Volbu sboru konzultorů přijímám s vědomím své lidské nedostatečnosti a také toho, že diecéze potřebuje dočasného správce.“
Josef Nuzík

Oficiál církevního soudu Libor Botek upozornil, že administrátor má stejné povinnosti jako diecézní biskup. Přesto je právní postavení administrátora v praxi omezeno obecným pravidlem, podle kterého se v době uvolnění úřadu diecézního biskupa neprovádějí žádné změny.

Je tak zakázáno, aby administrátor prováděl jakékoli úkony, které by mohly způsobit škodu nebo újmu diecézi a biskupským právům, aby například odstraňoval, ničil nebo jakkoli měnil jakýkoli dokument diecézní kurie. Administrátor také nesmí udělovat exkardinaci nebo rozhodovat o inkardinaci kleriků, odvolávat kancléře nebo diecézní notáře, zakládat veřejná sdružení věřících nebo jmenovat faráře, ledaže by farnost byla neobsazená déle než rok,“ podotkl Gračka.

Graubner byl olomouckým arcibiskupem bez tří měsíců 30 let, stál u obnovení Charity ve svobodném Československu, byl iniciátorem Tříkrálové sbírky, zasloužil se o založení tradice Dnů lidí dobré vůle na Velehradě a stál například u vzniku církevních škol na Moravě.

Zdroj: ČTK

autor: bas
Spustit audio