Olomoucký krajský soud zahájil hlavní líčení v případu někdejší přerovské exekutorky Jitky Studené

16. červenec 2020

Hlavní líčení zahájil olomoucký krajský soud v případu někdejší exekutorky z Přerova Jitky Studené. Čelí obžalobě, že v průběhu několika let v exekučních řízeních zpronevěřila více než 26 milionů korun. Studená se jednání u soudu neúčastní, hrozí jí až dvanáctileté vězení.

Obžalovaná Jitka Studená se k hlavnímu líčení znovu nedostavila. Poté, co se ji rozhodl předseda senátu nechat předvést policií totiž souhlasila s tím, že jednání bude probíhat bez její přítomnosti. Žalobce Petr Mazálek ji viní hned ze dvou trestných činů. Zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby. „Jedná se o trestnou činnost páchanou v letech 2009-2013 s určitým přesahem už do roku 2003. Škoda je tam 26 milionů korun,“ popisuje žalobce.

Podle Mazálka Studená zmařila vyplácení peněz ve více než 280 exekučních řízeních. Peníze pak použila na chod exekučního úřadu v Přerově, jeho rekonstrukci anebo je posílala na účet svého přítele. Svědčí prý o tom hlavní důkazy obžaloby, které se podařilo získat v osobním počítači Jitky Studené.

„Počítač se zajistil při provedené domoví prohlídce, takže tam se zajistil program, který realizoval správu exekutorských spisů. Pak byly exekutorské spisy opatřeny samozřejmě fyzicky v listinné podobě. Jsou to bankovní informace, exekutorské spisy vyjádření svědků,“ dodává Mazálek.

Obhájce Karel Viktora nechtěl obžalobu nijak komentovat.

Jednání bude pokračovat i dnes. Soud předvolal k výslechu první svědky.

autor: kra
Spustit audio