Olomoučtí radní doporučí zastupitelům, aby schválili spojení Moravského divadla a Moravské filharmonie

22. listopad 2023 09:30

Vedení olomoucké radnice je pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie, které jsou přispěvkovými organizacemi města. Doporučí to zastupitelům města s tím, že současný způsob financování obou organizací je pro městskou kasu neudržitelný. Postup radním doporučila analýza, kterou v září zadalo město a zaplatilo za ni 240 tisíc korun.

„Je to varianta, která je nejefektivnější a má největší potenciál pro budoucí růst a rozvoj té sloučené instituce,“ vysvětluje důvod doporučení náměstek primátora Viktor Tichák z koalice ProOlomouc a Piráti.

Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman zdůrazňuje ojedinělost takového modelu v Česku. „Je to transformace, která se vydává na cestu modelu, který v České republice zatím nemá obdobu. Ta analýza by z mého pohledu určitě neměla být jediným rozhodovacím prvkem nebo vodítkem pro to rozhodnutí,“ říká Harman.

Je to transformace, která se vydává na cestu modelu, který v České republice zatím nemá obdobu.
Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie

Ředitel Moravského divadla David Gerneš vidí i klady výsledků analýzy případného sloučení filharmonie s divadlem. „To, co z analýzy vyplývá, je to, že Moravské divadlo pracuje velmi efektivně a v porovnání s ostatními divadly vychází, že funguje i velmi levně, za což patří velký dík mým kolegům. Již dlouhodobě říkáme, že Moravské divadlo je opravdu efektivní, což tato analýza potvrdila,“ uvádí Gerneš.

Spoluautorka analýzy a expertka na ekonomiku kultury Tereza Raabová brala při analýze v úvahu několik kritérií. Jaké? I to si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: bam
Spustit audio

Související