Olomoučtí vědci dovedou ve vodě levně a rychle najít zbytky antibiotik. Vyvinuli nový nanomateriál

16. únor 2023 21:27

Malá krabička a mobilní telefon. To je vše, co potřebují vědci výzkumného institutu CATRIN v Olomouci k odhalení i velmi malého množství zbytků antibiotik ve vodě. Využívají při tom nový nanomateriál, který vyvinuli.

Podle vědců narůstající odolnost mikroorganismů vůči antibiotikům představuje jeden z největších problémů dnešní medicíny. Napomoci k jeho řešení by mohla i možnost sledovat hladiny antibiotik v různých vzorcích.

„Prvním krokem je zapojení tohoto zařízení do mobilu. Je to opravdu malinká krabička. Druhým krokem je zapojení do potentiostatu elektrodu, na který už máme nanesený náš materiál, grafen, a posledním krokem už je vložení elektrody do kontaminované vody,“ uvádí chemik David Panáček, který do minuty ukazuje výsledek na mobilu.

Palčivý problém dnešní medicíny

Odolnost vůči antibiotikům představuje podle něj jeden z nejpalčivějších problémů dnešní medicíny. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace by mohla mít rezistence na svědomí víc úmrtí než rakovina.

„Čím vyšší mají bakterie rezistenci vůči antibiotikům, tím méně jsou tato antibiotika účinná a tím více hrozí, že se budou zaplňovat nemocnice. K bakteriálním onemocněním jsou náchylnější především starší pacienti,“ upozorňuje Martin-Alex Nalepa z výzkumného týmu CATRIN.

Čím vyšší mají bakterie rezistenci vůči antibiotikům, tím méně jsou tato antibiotika účinná.
Martin-Alex Nalepa z výzkumného týmu CATRIN

Účinnost senzoru olomoučtí vědci ověřili na kohoutkové pitné vodě, v mléčných výrobcích a lidských slinách. Látky odvozené z grafenu využili výzkumníci z institutu CATRIN už dřív na senozoru, které dokážou odhalit nahrazení hovězího vepřovým masem.

Podrobnosti ohledně fungování nové nanomateriálu si poslechněte v kompletní reportáži Blanky Mazalové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio