Olympijská účastnice sekla s kariérou. Snowboardistce Hopjákové vzal motivaci konec v reprezentaci

25. říjen 2023 10:28

Vyhrála český pohár, má druhé místo ze světového poháru dvojic a byla na dvou olympiádách. Snowboardistka Vendula Hopjáková už se ale na start nepostaví. Nejen letos, vůbec. Rozhodla se totiž ukončit kariéru.

Hlavním důvodem byl fakt, že se nemohla účastnit světového poháru. „Mně to ani můj trenér neřekl. Dozvěděla jsem se to od jiných lidí, on mi to až zpětně potvrdil. Napsal mi k tomu potom své důvody a takto to celé skončilo. Strašně mě to mrzí, srovnávala jsem se s tím několik měsíců,“ zmiňuje Hopjáková.

Účastnila jsem se nejvyšších soutěží, které jsou. Bohužel tam nebyly výsledky, které bych chtěla.
Vendula Hopjáková při hodnocení své kariéry

Zpětně svou kariéru hodnotí pozitivně, ač s výsledky nebyla vždy spokojená. „Výsledkově jsem měla na víc. Při trénincích jsem dokázala předvádět úplné jiné pohyby a výsledky, než potom v samotných kvalifikacích a závodech,“ řekla, ale jedním dechem dodala: „Jsem asi spokojená, protože jsem se účastnila těch nejvyšších soutěží, které jsou. Bohužel tam nebyly výsledky, které bych chtěla,“ dodává.

Reakce Marka Jelínka, šéftrenéra Venduly Hopjákové, na rozhovor pro Český rozhlas Olomouc:

„Že s Vendulou Hopjákovou nebude podepsaná reprezentační smlouva na další sezonu, jí sdělil její trenér Petr Knapp dle pravidel ještě před oponenturami na SLČR (Svaz lyžařů ČR) ihned poté, co jsme nominovali závodníky do snowboardové reprezentace. Petr se jí pokusil vysvětlit důvody, proč si myslíme, že by neměla závodit. Vendula mě ihned druhý den kontaktovala a já jsem se jí pokusil vysvětlit to samé.“

Ke své disciplíně se dostala náhodou. Na snowboardu se naučila jezdit na chatě v Hynčicích pod Sušinou. Ve Světovém poháru ve snowboardcrossu poprvé startovala před deseti lety. Od té doby zaznamenala řadu úspěchů. „Druhé místo jsme měly v týmech na světovém poháru v Turecku. Podívala jsem se na svěťáku na bednu. To bylo to nejkrásnější. Potom jsem byla osmá a devátá na světovém poháru. Na mistrovství světa jsem byla jedenáctá,“ vyjmenovává své úspěchy Hopjáková, která byla i dvakrát na olympiádě (2018 a 2022).

Vendula Hopjáková (nalevo) v rozhovoru s moderátorkou Ditou Vojnarovou na besedě ve Starém Městě pod Sněžníkem

Hopjáková v rámci své kariéry trénovala po boku špičkových snowboardistek, jako je například Eva Adamczyková (pozn. red Samková), olympijská vítězka z roku 2014. „Posledních x let jsme spolu byly na jenom pokoji a na kopci, protože jsme byly jediné dvě holky v reprezentaci. Všechno jsme objížděly spolu,“ vysvětluje Hopjáková.

Kdo nastoupil v reprezentaci na její místo? A kam se chystá v nejbližší době na snowboard? To a mnoho dalšího si můžete poslechnout ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Sabina Müllerová 

Spustit audio