Opravy Červeného kostela v centru Olomouci míří do finále. Nově bude sloužit jako kulturní centrum

12. únor 2023

Olomouc bude mít už brzy nové kulturní centrum. Dělníci ho staví v Červeném kostele v centru města, který sloužil od 50. let minulého století jako sklad Vědecké knihovny. Rekonstrukce bývalého svatostánku, která zahrnuje i moderní přístavbu, je po dvou letech téměř u konce. 

„Těším se moc,“ říká ředitelka olomoucké vědecké knihovny Iveta Ťulpíková. „Knihovna získá konečně důstojný prostor na pořádání workshopů, autorských čtení, vzdělávacích akcí, vernisáží,“ vypočítává plány ředitelka.

Čtěte také

Zatím zaměstnanci knihovny půjčovali knížky. Teď se ještě víc otevírají veřejnosti, a tak knihovna začíná doslova nový život. „Chtěli bychom i veřejnost seznámit s tím, jaké máme krásné skvosty a úžasné historické fondy, protože historické fondy vědecké knihovny v Olomouci patří mezi největší a nejbohatší v České republice,“ uvádí Ťulpíková.

Opravený kostel bude sloužit jako kulturní sál pro zhruba dvě stovky lidí a moderní přístavbou ze skla, betonu a černého kovu se propojí s vedlejší budovou vědecké knihovny.

Dominantní materiály jsou kov a beton

Dělníci dokončují venkovní úpravy, interiéry moderní přístavby a restaurování truhlářských prvků v kostele. Naváží se nábytek, a propojuje technika a infrastruktura. Každý den stavbu kontroluje architekt Miroslav Pospíšil. Měl nelehký úkol. Vrátit lesk prostorám bývalého kostela a propojit novogotiku s moderní přístavbou vědecké knihovny.

„Dominantní materiály jsou kov a beton. Nad tvarem jsme poměrně dlouho přemýšleli, celá ta hmota je výřezem z hmoty Červeného kostela, vysunutá mimo původní půdorys,“ vysvětluje Pospíšil.

Opravy červeného kostela stály téměř 180 milionů korun. Nový multifunkční sál se otevře 17. května. První kulturní akcí bude výstava fotografií Jindřicha Štreita.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související