Opravy před 12 lety nejspíš neproběhly, jak měly. Teď Olomoucký kraj chystá další rekonstrukci Vlastivědného muzea

25. květen 2023 12:27

V největším výstavním sále olomouckého vlastivědného muzea se drolí štukový strop. Z protější budovy s depozitáři z konce 17. století zase opadává omítka ze střešních říms. Obě místa jsou v havarijním stavu. Olomoucký kraj proto chystá jejich rozsáhlou opravu za miliony korun. Muzeum přitom před dvanácti lety prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.

„Vidíme lešeňovou konstrukci, na kterou je zavěšeno a zafixováno dvojité síťování, které kopíruje praskliny mezi klenbami, ze kterých se vydrolovala omítka,“ ukazuje ochranné sítě a lešení s hlavou obrácenou k popraskanému stropu ve výstavním sále svaté Kláry ředitel olomouckého vlastivědného muzea Jakub Ráliš.

Největší letošní výstava Dětský svět si tak můžou návštěvníci prohlédnout do podzimu. Pak se začne s opravami. Havarijní stav překvapivě zjistil ředitel Jakub Ráliš i v protější budově depozitářů a kanceláří.

„Došlo k výrazným průhybům trámů, takže okamžitě přišlo nařízení k vyklizení těchto prostor. Tento problém se řeší a mezitím se stala ta událost s opadávání římsy. Je tam problém s konstrukcí střechy jako takové. Ta se prohýbají a kvůli tomu zatéká do té pískovcové římsy. Proto také došlo k upadnutí do ulice Univerzitní, které už skutečně hrozilo ohrožením zdraví a života,“ popisuje problémy Ráliš.

Tady by mohly opravy podle krajského radního Jana Žůrka z koalice Spojenci začít za rok na jaře. Kdo za to může? Není podle něj jasné. „Co se týče budovy na Denisově ulici, tak to je objekt, který Olomoucký kraj rekonstruoval před více než 12 lety a bohužel ta rekonstrukce patrně neproběhla úplně tak, jak by měla. Je otázka, jestli chyby byly v projektové dokumentaci nebo přímo při realizaci rekonstrukce,“ uvádí Žůrek.

Je otázka, jestli chyby byly v projektové dokumentaci nebo přímo při realizaci rekonstrukce.
Jan Žůrek, radní z koalice Spojenci

Nicméně havarijní stav sálu výrazně ovlivnil plánované výstavy v letošním i příštím roce. „Zbytek výstav jsme buď posunuli v čase, anebo jsme je rozmístili do ostatních prostor,“ dodává Ráliš. Olomoucké vlastivědné muzeum je teď přístupné bez omezení. Otevřené je denně kromě pondělí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související