Opravy se dočkala zchátralá zhruba 200 let stará hrobka šlechtického rodu Eichhoffů v Rokytnici na Přerovsku

3. září 2022 13:15

Lešení dočasně zahalilo hrobku rodu Eichhoffů na hřbitově v Rokytnici na Přerovsku. Obec se rozhodla památkově chráněnou novogotickou kapli opravit. 

Na rekonstukci samospráva uvolnila pět milionů korun. Šlechtický rod Eichhoffů nechal hrobku postavit ve 30. letech 19. století, kdy koupil i rokytnický zámek. Od znárodnění v roce 1948 ale stavba chátrala.

Opravu hrobky obec plánovala už od roku 2018, kdy ji bezplatně dostala od církve. Dva roky poté získala status kulturní památky a obec tak má díky tomu možnost čerpat na její úpravy dotace.

„Hrobka rodiny Eichhoffů je velice netypickým a ojedinělým příkladem funerální architektury na území Olomouckého kraje.“
Sandra Kolářová, mluvčí olomoucké pobočky Národního památkového ústavu

Podle Sandry Kolářové, mluvčí olomoucké pobočky Národního památkového ústavu, je hrobka součástí zámeckého areálu v Rokytnici a zároveň nedílnou součástí historického dědictví samotné obce. „Hrobka rodiny Eichhoffů je velice netypickým a ojedinělým příkladem funerální architektury na území Olomouckého kraje a vykazuje významné uměleckořemeslné a architektonické hodnoty. Velmi si vážíme, že se obec Rokytnice pustila do nákladné rekonstrukce hrobky, která povede to k celkové obnově,“ uvedla Kolářová.

Práce dělníci začali opravou kamenných prvků a fasády. V příštím roce by vedení obce chtělo zajistit peníze na obnovu vnitřních olejomaleb a vitráží.

Oprava hrobky šlechtického rodu Eichhoffů v Rokytnici
Spustit audio

Související