Oříšková másla jim zachutnala v Kanadě. Teď je vyrábějí v Olomouci

15. březen 2020

Po návratu z Kanady kamarádům oříšková másla v českém prostředí scházela. Rozhodli se tedy vyrobit si vlastní.

Výrobě oříškových másel se věnují přátelé Marek Dyntera a Matěj Zavoral již šest let. První produkty vznikaly v Kroměříži, později výrobu přesunuli do Olomouce.

Zakladatelé olomouckého Šufánku

Začátky pro ně nebyly lehké. Na úřadech pro jejich másla neexistovala mezi produkty kategorie a jednoduchý nebyl ani dovoz ořechů. Postupně si ale vytvořili stabilní zázemí a nyní spolupracují i s dalšími regionálními výrobci. Kromě oříškových másel prodávají například granolu, povidla či kávu.

„Máme tady ořechy především z evropské produkce a snažíme se shánět ořechy s co nejkratší vzdáleností, aby necestovaly přes půl světa, například Jižní Ameriky. Najdeme tu pistácie, lískové ořechy, pekany, arašídy, mandle. Ořechy jsou tu jak v surovém stavu, neupražené, tak i upražené, nachystané pro výrobu,“ říká Matěj Zavoral.

Na kvalitní oříškové máslo jsou potřeba kvalitní suroviny

Právě následný proces pražení je důležitý, aby se ořechy zbavily případných mikroorganismů, navíc dodává oříšku lepší a výraznější chuť.

Pražení ořechů

„Mockrát jsme se spálili, mnohokrát jsme dovezli ořechy, které se vůbec nehodily pro výrobu. Ztratili jsme na tom spoustu peněz i času – zkoušením různých odrůd, hledáním nejlepšího producenta, nejlepší země, ze které pocházejí ty správné ořechy. Teď už si troufnu říct, že víme, kde se dají sehnat,“ popisuje Matěj Zavoral.

Sklenice plněné oříškovým máslem s čokoládou je potřeba zavřít a zavakuovat

Majitelé se snaží vyrábět jejich másla nejen chuťově dobré, ale i zdravé. „Ve všech našich máslech jsou vždy základní surovinou ořechy, a pokud se jedná o nějaké vícedruhové, tak se tam přidává buď čokoláda nebo je to směs dalších ořechů. Nejsou tam žádná aditiva ani přidané látky, co se používají ve velkých potravinářských firmách. To u nás nenajdete,“ říká Marek Dyntera.

„Šufánek už nejsou jen oříšková másla, ale je toho mnohem víc. Snažíme se být partnerem snídaně pro lidi, aby si každý den mohli dát jinou snídani,“ říká Lukáš Medek, který se do týmu Šufánku přidal před dvěma lety.

autor: Dominika Gerychová
Spustit audio