Ostřílená veteránka politické satiry Zuzana Bubílková

„Já jsem opravdu původem z Moravy,“ říká dnes v každém rozhovoru populární dáma, politická glosátorka a publicistka. Narozená v Gottwaldově, vyrůstající v Holešově a teprve jako školačka pak s rodinou žijící na Slovensku.

Někdo si ji nejspíše vybaví coby součást dua Bubílková – Šimek, někdo zase na paní Zuzanu vzpomíná jako na pravou ruku redaktora Oty Černého v politických debatách Co týden dal.

Už v sedmdesátých letech ale působila v Československém rozhlase, později i televizi. A dobře zná taky pocity novinářky „na volné noze“.

Pozor, zákruta!

„Ve své době jsem na místo v médiích, konkrétně ve Slovenském rozhlase, čekala velmi dlouho – existovala takzvaná směrná čísla na pracovní pozice a pro nestraníky těch míst zrovna moc nebylo. Ale dočkala jsem se, ačkoli původně nečekaně do Redakcie populárnej hudby. Vtipné,“ usmívá se paní Zuzana, která vlastně ale na Slovensku začala žít až jako žákyně třetí třídy obecné.

„Nakonec ale legendární federální rozhlasová Zákruta, vysílaná jako jeden z mála pořadů z Bratislavy do celého Československa, byla kromě dopravní a bezpečnostní tématiky vyhlášená též poměrně velmi zajímavým výběrem muziky,“ potvrzuje z vlastní praxe „zákrutové“ redaktorky a hlasatelky názor mnohých rozhlasáků i posluchačů. Těch, kterým ještě dnes v jednu hodinu po poledni jako by v rádiu cosi poněkud chybělo.

Když se rodila republika

V televizi jí dnes občas pro pobavení pustí i archivní záběry její práce zase v tomto médiu, třeba její někdejší roli parlamentní zpravodajky. Je kouzelné, jak se tím člověku mohou vybavit vzpomínky na úplně jiné pojetí televizního zpravodajství. Ale taky třeba na Zuzanu Bubílkovou-Bohunovskou tehdy s typickými dlouhými kudrnatými vlasy!

To už se ale pomalu dostáváme do období politické publicistiky v ČST a pochopitelně spolupráce s legendárním kolegou Otou Černým.

„Řešila se tam tenkrát doslova dějinná témata – dělila se federace a rodily se samostatné republiky. Takovou náplň ty dnešní politické debaty už těžko mohou mít. Taky jsme ale měli první veselé zkušenosti s tehdejšími politiky. Tedy pár z nich je vlastně aktivních doteď,“ přemýšlí Bubílková.

„Občas mě třeba jakožto majitelku dlouholetých zkušeností požádají o názor na prezidenta Zemana. Chodil do Co týden dal, ale pak taky do našich zábavných pořadů s Miloslavem Šimkem. Šlo mu to. I proto ale tvrdím, že se v něm dodnes pere jeho role státníka s rolí glosátora a potřebou svými výroky pobavit či zaujmout.“

Vyrobeno u Bubílkových...

Paní Zuzana dnes sama sebe označuje za pracujícího seniora, důchodce. „Ovšem s penzí něco málo nad devět tisíc Kč. Proto, ale taky díky zjištění, že publikum o to má zájem, jednak jezdím přímo za diváky na besedy a stále něco připravuju i v médiích – glosuju aktuální dění, ale taky třeba zpovídá někdejší velké hvězdy šoubyznysu pro internetovou televizi,“ popisuje činorodá dáma.

Věděli jste ale, že taky tvoří vlastní šperky? Díky studiu jejího syna, dnes pětatřicetiletého Tomáše v USA, se svého času chopila nabídky udělat si také kurz rukodělné výroby šperků a dnes jsou její vlastní výrobky pro zájemce k mání.

„Syn potom ve Státech pracuje coby motocyklový designér, hrál a učil i tenis, ale podílel se taky jako konstruktér na hollywoodských velkofilmech – už v několika částech Rychle a zběsile se objevila Tomášem zkonstruovaná 'auta na odpis' – ta, která mají v záběru vypadat co nejzachovaleji, ale taky je musí být možné v těch atraktivních akčních scénách zdemolovat,“ líčí Zuzana Bublíková s hrdostí maminky.

autor: Bořek Volný
Spustit audio