Oteplení v posledních dnech přeje klíšťatům. Které lokality v Olomouckém kraji patří k nejrizikovějším?

5. červen 2023 09:56

Hygienici z některých krajů registrují zvýšený počet případů nákazy lymeskou boreliózou, kterou přenáší klíšťata. Česko navíc patří mezi evropské země s nejvyšším počtem nákaz klíšťovou encefalitidou. Zdravotníci to přičítají nízké proočkovanosti. Jaká je situace v Olomouckém kraji a kde je potřeba si dávat na klíšťata obzvlášť pozor?

„Klíště jsem si přinesl někdy na začátku dubna. Vytáhl jsem si ho a nepřikládal jsem tomu nějaký význam. No, ale zhruba tak za tři týdny přišly příznaky, které už byly trochu varovné,“ popisuje Jakub z Olomouce, který měl letos smůlu. Napadlo ho klíště, které v sobě mělo lymeskou boreliózu i nebezpečnou encefalitidu.

„Začalo to jako lehká chřipka, která se ale pořád vracela. Když přišly zimnice, zvýšené teploty a bolesti kloubů a svalů, tak jsem pochopil, že ten flek, který jsem na té noze měl, asi nebude úplně v pohodě,“ dodal.

Klíště jsem si vytáhl a nepřikládal tomu nějaký význam. No, ale zhruba tak za tři týdny přišly příznaky, které už byly trochu varovné.
Jakub z Olomouce

Na boreliózu bral Jakub antibiotika, u encefalitidy jako virového onemocnění taková možnost ale není. Zafungovalo ale očkování a nemoc u Jakuba nepropukla. To zdravotníci doporučují. „Česká republika patří mezi země s nejvyšším počtem klíšťové encefalitidy v rámci celé Evropské unie. I přesto je u nás poměrně nízká proočkovanost,“ uvádí vedoucí protiepidemického oddělení olomoucké hygienické stanice Barbora Hanáková

V Česku encefalitidu přenáší jedno procento klíšťat, boreliózu zhruba deset procent. U této nemoci v některých krajích letos hygienici zaznamenali vyšší počty nákaz. Například na jihu Čech a ve středočeském kraji. V olomouckém regionu taková situace zatím nenastala.

Čtěte také

„Za letošní sezonu evidujeme v kraji 28 případů lymské boreliózy, což je o tři případy více než za stejné období loňského roku. U klíšťové encefalitidy během letošního roku nemáme zatím evidovaný žádný případ, ale ta sezona nám teprve začíná,“ dodává Hanáková.

V některých oblastech je riziko nákazy vyšší než jinde. „U nás se nejvýznamnější ohnisko táhne v místech, kde začíná Nízký Jeseník a zvedá se nad Hanou. Takže v okolí Svatého Kopečku nad Šternberkem, Paseka až k Šumperku a v okolí Šumperka,“ přibližuje expert z olomoucké hygienické stanice Libor Mazánek.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio