Nevěřte pověrám o klíšťatech, chraňte se

10. květen 2017

Určitě neplatí, že klíšťata žijí jen v listnatých lesích, ve vlhku a u řek, že mají rádi sladkou krev, odpuzuje je pivo, že je potřeba je vytáčet proti směru hodinových ručiček a taky je zakápnout olejem.

„I my na infekčním oddělení jsme poznali, že je jaro a klíšťata začala řádit, “ říká MUDr. Alena Zeidlerová z prostějovské nemocnice. Klíšťová sezona začíná v dubnu a trvá až do listopadu. První vrchol má od dubna do června, přes teplé měsíce je v útlumu, druhý vrchol je pak v září a říjnu.

Zásadní je prevence chování v přírodě. Musíme se důkladně oblékat a obouvat. Nejlepší je uzavřená obuv, kalhoty s dlouhými nohavicemi, dobré jsou světlejší barvy, na kterých jsou klíšťata vidět. „Klíšťat přibývá, nejsou jen v nížinách, teď už na ně běžně narazíme i na horách. Klidně do výšek 1200 metrů nad mořem, pozor proto dávejte i v Jeseníkách,“ doporučuje MUDr. Zeidlerová.

Lymeská borelióza a klíšťová encefalitida jsou dvě nejčastější nemoci, které přenášejí klíšťata. Borelióza je velice časté onemocnění. „Je to bakteriální onemocnění, které se může projevovat několika fázemi a stádií. Může postihovat řadu systému, nejčastěji je to kožní forma, pak kloubní, velmi nebezpečná je nervová forma a kardiální forma,“ vysvětluje prostějovská lékařka. Léčba v časných stádiích není náročná ani nákladná. Důležité je, aby prvotní kožní nález zhodnotil lékař a nasadil léčbu antibiotiky.

Klíšťová může mít velmi vážný průběh a může končit smrtí. „Většinou začíná jako každé jiné virové onemocnění. Bolestmi hlavy, zad, kloubů, svalů a zvýšenými teplotami. Ty můžou samy odeznít a tím onemocnění skončí, což je ten nejlepší případ. V těch zbylých se onemocnění po pár dnech vrátí v mnohem větší intenzitě a už pozorujeme známky postižení nervového systému,“ říká Alena Zeidlerová.

autor: voj
Spustit audio