Ovoce se letos moc neurodí, ale zelenině počasí přeje, tvrdí Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu

28. květen 2024

Jak se jednoduše stát zeleninovým samozásobitelem? Co lze sušit, dopěstovávat, konzervovat? A je nutné po letošní mrazové peripetii hodit flintu do žita a vzdát se pěstování meruněk?

Díky dobré úrodě zeleniny se dokonce můžete jednoduše stát zeleninovým samozásobitelem. Musíme ale vědět, co lze sušit, dopěstovávat, konzervovat.

A také se o zeleninu správně starat, třeba hnojením. Pokud neholdujete tak zvané chemii, můžete si, jak doporučuje Ivan Dvořák, připravit hnojivo sami. Třeba z kopřiv. Říká se mu kopřivová jícha a bude se vám jako hnojivo hodit od druhé poloviny června až do konce srpna.

S přípravou ale začněte už nyní, na konci května. Jednak proto, že kopřivy teď ještě nemají semena, takže se nebudou dále množit, a jednak si nechte dostatečný časový předstih kvůli kvašení. Tento proces trvá zhruba 14 až 21 dní v závislosti na počasí.

V základu budete kromě čerstvě utržených kopřiv nasekaných na menší kousky potřebovat jen odstátou dešťovou vodu a vhodnou nádobu. Kopřivy v nádobě zalijte a nezakrývejte. Pokud ale chcete jíchu vylepšit, nebojte se přidat například mátu, heřmánek, kostival, přesličku nebo levanduli.

Dobré zprávy má Ivan Dvořák také pro pěstitele meruněk. Neházejte flintu do žita a nevzdávejte se jejich pěstování. Možností, jak je uchránit před jarními mrazy je totiž mnoho a pro inspiraci si s Ivanem Dvořákem zajdeme například do Německa a povíme si, jak fungují meruňkové, nebo třešňové ochranné stany a jak si je vyrobit v domácích podmínkách.

Poslechněte si kompletní rozhovor s Ivanem Dvořákem včetně posluchačských dotazů.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio