Pacienti s onkologickým onemocněním si můžou v Přerově zdarma zacvičit jógu

19. červen 2024 14:21

Onkologičtí pacienti si můžou v Přerově zdarma zacvičit jógu. Tamní Fitklub se spojil s nadací Karma srdcem a lidem všech věkových skupin a ve všech fázích onemocnění nabízí cvičení s odborným dohledem. Součástí jsou i besedy s onkologem. Zájem o kurzy je velký, cvičit ale prozatím chodí jen ženy.

V tělocvičně přerovského Fitklubu právě skončila hodina jógy. Během ní nikdo dovnitř nesmí a tak i já se k trojici rozesmátých žen ve sportovním oblečení vydávám až ve chvíli, kdy rolují svoje podložky. „Bylo to parádní jako vždycky. Jsme tady už potřetí,“ shodují se Šárka, Radka a Katka, které jsou všechny onkologickými pacientkami.

Všechny si hodiny jógy pochvalují. „Je to úžasná až zázračná věc. Jsem úplně nadšená. První lekce byla úplně – WOW. Psychicky mi to naprosto pomáhá,“ říká jedna z pacientek.

Je to úžasná až zázračná věc. Jsem úplně nadšená. První lekce byla úplně – WOW.
Jedna z onkologických pacientek, která v Přerově navštěvuje jógu

Onkolog Lubomír Skopal pohyb pacientům ve všech stádiích onemocnění doporučuje. „Tělesná aktivita je součástí našeho života, našeho bytí, a to jak ve zdraví, tak v nemoci. U onkologických pacientů nebo pacientek doporučujeme věnovat se denní aktivitě přizpůsobené aktuální situaci,“ popisuje Skopal.

Skupinová terapie v přerovském fit klubu funguje necelý měsíc. „Zapojili jsme se do toho projektu spolu s nadací Karma srdcem. Tím, že my nabízíme prostor, nabízíme to těm klientkám zcela zdarma a ta nadace vlastně hradí práci toho instruktora,“ říká vedoucí Fitklubu Šárka Holubářová.

Podle statistik České onkologické společnosti počet nově zjištěných zhoubných nádorů v Česku přibývá. Ročně lékaři odhalí až 80 tisíc nových případů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio