Šumperský místostarosta Karel Hošek se podle soudu nedopustil dotačního podvodu. Stíhání podmíněně zastavil

27. červen 2024 11:01

Krajský soud v Olomouci ve středu podmíněně zastavil trestní stíhání šumperského místostarosty Karla Hoška z uskupení Šumperáci. Žalobce politika vinil z dotačního podvodu. Dopustit se ho měl, když před šesti lety údajně upravil dokumenty v projektu financovaném z evropských dotací na pomoc dlouhodobě nezaměstnaných v oblasti Hanušovic. Podle soudu nešlo o podvod, ale jen o přečin.

„Pan obžalovaný nebyl ani zproštěn, ani odsouzen. Trestní stíhání se zastaví, ale podmíněně. Stanoví se zkušení doba, ta byla v daném případě stanovena na 15 měsíců, a pokud se pan obžalovaný osvědčí v rámci této zkušení doby, povede řádný život, ničeho se nedopustí, tak bude to trestní stíhání zastaveno definitivně a bude se na něj pohlížet, jako kdyby se ničeho nedopustil,“ vysvětluje soudce Vladimír Najdekr.

K dotačnímu podvodu podle něj nedošlo. Karel Hošek ale jednal nezákonně, když před několika lety upravil čtyři lékařské posudky čtyř absolventů rekvalifikačního kurzu na práci s křovinořezem. Hošek tím navíc podle soudu způsobil škodu bezmála 45 tisíc korun.

Dospěli k závěru, že nejvhodnějším řešením situace za těchto okolností je podmíněné zastavení trestního stíhání.
Vladimír Najdekr, soudce

„Dospěli jsme k závěru, že v jeho jednání je třeba spatřovat dva přečiny, ale s ohledem na ty okolnosti a jeho osobu jsme dospěli k závěru, že nejvhodnějším řešením situace za těchto okolností je podmíněné zastavení trestního stíhání,“ doplňuje soudce Najdekr.

Státní zástupce Karla Hoška přitom původně vinil celkem ze tří trestných činů, včetně dotačního podvodu a navrhoval mu nepodmíněný trest. Místostarosta Karel Hošek z uskupení Šumperáci je tak s výsledkem soudu spokojený. „Za sebe jsem rád, jak to dopadlo. Bylo to složité, pro mě velmi nepříjemné a jsem rád, jak soud rozhodl,“ uvedl Hošek.

Bylo to složité, pro mě velmi nepříjemné a jsem rád, jak soud rozhodl.
Místostarosta Karel Hošek z uskupení Šumperáci

Na funkci místostarosty by podle Hoška kauza vliv mít neměla, rozhodovat o tom ale budou zastupitelé. „V zastupitelstvu, v radě a ve vedení města nejsem sám za sebe. Jsem zvoleným zastupitelstvem, tudíž to musím probrat s lidmi, kteří by o tom měli společně se mnou nebo s vedením rozhodovat,“ dodal Hošek.

Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Žalobce proti němu podal na místě z procesní opatrnosti stížnost.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio