Chcete do Jeseníků a nemáte rádi davy turistů? Pomůže web, kde zjistíte aktuální počty návštěvníků

28. červen 2024 15:10

Kdy a kam v Jeseníkách vyrazit a vyhnout se davům turistů? To bude možné zjistit na novém webu, který koncem týdne spustí Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Najdete tam počty návštěvníků, kteří na předem vytipovaných dvanácti místech v reálném čase jsou. A také, kdy tam bývá výletníků nejméně.

„Sčítač je v tuto chvíli připraven k tomu, aby mohl posílat online data přímo do našeho systému,“ upevnil Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu, čidlo neboli sčítač nedaleko Čertových kamenů.

Čtěte také

„Chceme zprostředkovat online stav návštěvnosti v těchto lokalitách. Je jich celkem 12 na území třech krajů. Chceme, aby si lidé mohli lépe naplánovat svoji návštěvu, když už na tyto lokality chtějí, což chápeme, protože to jsou unikátní lokality v Jeseníkách. Součástí toho ale bude také informovanost o dalších lokalitách méně známých, méně objevených,“ uvádí Rak.

Data o návštěvnosti půjdou podle Raka přímo na specializovaný web a lidé budou moci podle nich plánovat své výlety. „Bude tam jednak informace o aktuální zatíženosti dané lokality, to znamená počet návštěvníků, kteří tam v daný moment jsou, ale co je důležité, bude tam statistika a doporučení, kdy je dobré to místo navštívit,“ popisek Rak.

Informace, které využije i horská služba

Informace o počtu turistů na vybraných místech může pomoci i horské službě. „Budeme vědět, že na některých místech se aktuálně pohybuje mnohem víc lidí, což pro nás znamená, že je tam větší riziko úrazu nebo nehody,“ tvrdí záchranář Roman Fišnar, podle něhož to může znamenat možnost lépe se připravit na případný zásah.

Bližší informace o chystaném webu se brzy dozvíte na webových stránkách Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio