Za olympiádu svíčkovou. Olomoucký lukostřelec s čínskými kořeny oslavil postup na Hry v Paříži

27. červen 2024 15:50

Olomoučan Adam Li se zapsal do historie české lukostřelby, když si zajistil postup na olympiádu v Paříži. Postup vybojoval v kvalifikaci v Turecku a domů se vrátil na začátku tohoto týdne. Přivítat jej přišlo několik desítek členů olomouckého lukostřeleckého klubu. Zazněly také fanfáry a potlesk.

Zahrál na trubku, dirigoval přivítání a v noci o den dřív uvařil i svíčkovou pro všechny přítomné. Řeč je o předsedovi klubu Tomáši Valentovi. „Svíčkovou jsem vařil já, ale je to moje svíčková prvotina, takže jsem zvědav, co na to zbytek oddílu. Snad nezpůsobím nějakou střevní nebo jinou epidemii,“ usmíval se Valenta.

„Snad to bude dobré, protože Adam, když přijde do restaurace a vidí na jídelním lístku, že tam je svíčková, tak má vybráno,“ dodává.

Šampaňské, svíčková na smetaně, ale i dort s nápisem Paříž 2024

Přivítat Adama Li přišla i žákyně lukostřeleckého klubu Anna Šustková. „Je to super, že se mu to povedlo. Trenérka nám minulý týden říkala, že se o to bude snažit,“ uvádí.

Svůj souboj o postup v Turecku si Adam Li užil. „Střílí se to na finálové střelnici, kde stojí opravdu jenom ti dva střelci. Každý má jednoho trenéra za sebou a jsou tam všude kamery, zaznamenává se to a promítá se to rovnou na obrovské obrazovce, kde se člověk i vidí. Je to spíš takový adrenalinový zážitek, než že bych byl nervózní,“ vybavuje si pocity ze souboje o postup.

Olomoucký lukostřelec Adam Li

Li má část rodiny v Číně, všichni mu na dálku fandili. „Otec se sestrou byli nadšení, protože mi to furt připomínali a ptali se, kdy už tam konečně pojedu. Tak jsem jim konečně mohl odpovědět, že už tam teda pojedu,“ usmívá se Adama Li.

Do začátku olympiády chce hlavně ladit formu doma v Olomouci, nic speciálního už neplánuje. Na olympijské hry se kvalifikoval jako první český reprezentant po 16 letech. S úřadující mistryní světa Marií Horáčkovou ve Francii nastoupí i v soutěži smíšených týmů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio