Páteční Noční linka: Naplnila vaše profese vaše talenty a touhy?

10. září 2021

Podle čeho jste v mládí vybírali své povolání? Svoji profesi? Věděli jste přesně, čím chcete být, pro co máte talent a šli jste za svým profesním snem? Nebo jste splnili přání rodičů, kteří o vašem povolání měli jasnou představu?  

Světoznámý skladatel, vášnivý milovník vlaků i chovatel holubů. To byl Antonín Dvořák. Tento týden, 8.září jsme si připomněli, že uplynulo 180 let od jeho narození.
Připomeňme alespoň některé ze známých děl Antonína Dvořáka: Slovanské tance, Rusalka nebo třeba Čert a Káča. A nebo slavná Devátá symfonie, známější spíš jako novosvětská, kterou napsal při svém pobytu v New Yorku, kde byl ředitelem tamější konzervatoře. Nový svět, ale skladba neobjevila jen ve Spojených státech. Jako symbol si ji sebou vzali také kosmonauti Apolla 11 při letu na Měsíc v roce 1969.

Všechna tato krásná díla ale nemusela vzniknout, kdyby se skladatel řídil přáním svého otce a stal se řezníkem. Z rodné Nelahozevsi se ale nakonec dostal až na koncertní síně v New Yorku.

A co Vy? také jste si kdysi v mládí prosadili profesi svých snů?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.