Peníze mají kvůli konci Sberbank zmražené, přesto v Určicích zahájili stavební projekty. Kdo obci půjčil?

23. březen 2022

V Určicích na Prostějovsku se začaly naplno opravy chodníků a stavba multifunkčního hřiště. Dělníci na nich pracují, přestože obec přišla po uzavření Sberbank o všechny své peníze. Samospráva se proto snaží sehnat finance u dalších bank. Půjčku si vzalo i z rezervního fondu základní školy a od firmy z regionu. 

„Teď jsme na pozemku mezi školou a školní bytovkou, kde v územním plánu bylo naplánováno sportoviště,“ říká nezávislý starosta Určic na Prostějovsku Petr Kouřil, který stojí na kraji pozemku, na kterém už od začátku března pracují dělníci. „Je hotová skrývka a naváží tam podloží,“ ukazuje.

Hřiště obec plánovala roky, dostala na jeho stavbu dotaci. Staveniště firmě proto předala přesto, že Určice přišly o veškeré peníze uložené u Sberbank. Stejně tak vedení obce pokračuje v dalších projektech – nové chodníky, vybavení školních dílen a dokončení průtahu Určicemi.

Určicím půjčila firma SEMO dva miliony

„Hrozí, že když tyto akce zrušíme, tak zaprvé na ně několik let nedostaneme dotaci, a když dostaneme a znovu budeme soutěžit, tak ceny budou podle mě zhruba o třetinu vyšší,“ vysvětluje. Navíc by obec musela vrátit přidělené dotace a situaci řešit s už nasmlouvanými firmami. Určice se bez peněz ocitly ze dne na den, v bance měly tři účty dohromady s téměř devíti miliony korun. Zaplatit teď musí zálohy za energie i splátku za stavbu kanalizace.

Čtěte také

Půjčku obci poskytla i jedna z firem v regionu. „V tuto chvíli nám SEMO Smržice poskytlo půjčku dva miliony korun na tři měsíce, než vyřešíme další půjčku z banky,“ zmiňuje Kouřil. Podle ředitele firmy Jana Prášila chtěli obci pomoci z nejhoršího. „Přes kolegu jsme zjistili, co se stalo, tak jsme nabídli obci pomoc, která toho využila,“ říká Prášil.

Raději půjčit za vyšší úrok, než zastavit rozjeté akce

Vedení Určic počítá s tím, že pokud se jim nějaké peníze ze Sberbank vrátí, bude to až za několik let. „Naděje umírá poslední, ale v tuto chvíli pořád nic nevíme. Teď si půjčujeme a nevíme, co bude. Jsme pořád v nejistotě, ale nemůžeme jinak. Věříme, tomu, že to dobře dopadne. I kdybychom si měli půjčit za nevýhodný úrok a příští rok nic nedělat... Ale tyto rozdělané akce jsou pro nás stěžejní,“ zdůrazňuje starosta Určic.

Ten se obrátil s žádostí o pomoc také na ministerstvo financí, zatím čeká na odpověď. Právě s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou z ODS budou tento týden situaci řešit zástupci Svazu měst a obcí.

autor: tas
Spustit audio

Související