Pěstitelé rajčat z Haňovic hubí škůdce bez chemie. Využívají jejich přirozených nepřátel

Ve sklenících v Haňovicích na Olomoucku používají pěstitelé rajčat v boji proti mšicím a dalším škůdcům jejich přirozených nepřátel. Například vosiček a ploštic. S jejich pomocí se chtějí vyhnout chemickým prostředkům. 

Vedoucí haňovických skleníků Veronika Sedlářová mi ještě před tím, než vejdeme dovnitř, dává ochranný oblek. Už jsme v jednom ze skleníků, všude před námi jsou rostliny rajčat.„Před námi je zhruba patnáct tisíc rostlin,“ přibližuje Sedlářová.

Skleníky Haňovice

Oblek a dezinfekce pomáhá rostliny chránit před nemocemi, proti škůdcům je ale brání také jinak. „Máme tady molice a také mšice. Proti těmto škůdcům bojujeme parazitickými vosičkami, které tady aplikujeme každý týden na takových speciálních kartičkách, na kterých jsou vajíčka vosiček. Vosičky se vylíhnou během 24 hodin a parazitují na vajíčkách škůdců,“ vysvětluje Sedlářová.

odle množství škůdců pak pracovníci skleníků případně můžou přidat parazity, kteří se jimi živí. Dováží je sem z Nizozemí. Taková obrana je nákladnější než ta chemická. „Od počátku jsme chtěli dělat produkci, která bude zdraví neškodná, proto jsme se dali na tuhle biologickou ochranu. Je to určitě řádově desetkrát dražší než chemický postřik,“ říká předseda představenstva zemědělského družstva Petr Koukal.

Rajčata v haňovických sklenících opylují čmeláci

„Usilujeme o získání certifikátu bezreziduální produkce. Pěstujeme již čtvrté období. Loňský rok jsme zvládli celý bez použití chemie, takže tu bezreziduální produkci už produkujeme, ale nemáme ještě certifikát, který by to posvětil,“ uzavírá předseda. Takový certifikát má podle Koukala v Česku pouze jedna další firma.

autor: bas
Spustit audio