Petr Voldán: Od kytek z PET lahví k voskovému betlému

Máme poslední listopadový den a před námi je první adventní víkend. Mnozí se asi vypravíte na adventní trhy. Jak soudí Petr Voldán, prošly tyto akce za poslední roky proměnou. K lepšímu nebo k horšímu? Poslechněte si, k jakému závěru došel autor páteční glosy, i když titulek je opět výmluvný.

Kde nepořádají adventní trhy, jako by nebyli. I tak je možné s jemnou nadsázkou poopravit často používanou hlášku. Stačí si prohlédnout nejrůznější přehledy akcí, aby si člověk potvrdil, že má nepřeberně šancí nedaleko svého bydliště na nějaký ten adventní trh narazit. Ať už cíleně, nebo třeba někteří s jistou nelibostí, protože jim trhovci zabraný prostor hatí plány a poněkud znesnadňuje třeba pohyb v centru města. O problémech s parkováním, už tak s blížícími se vánočními svátky ještě vyhrocenějších ani nemluvě.

Většina z nás si ale adventní trhy užívá a i na nich se tak trochu dostává do svátečnější nálady. Už to docela jde, kdežto před pár lety znamenal nájezd stánkařů příval všemožného haraburdí, kýče nebo dočista s myšlenkou svátků a adventu nekorespodující nabídky.

Adventní trhy v hornorakouském Linci

Ale časy se mění a prodejci podivných hadříků, pantoflí, plácaček na koberce, gum do trenek, kytek z PETek nebo roztodivných pachů - když vůněmi jejich nabídku označit by byl skoro zločin - tedy takoví tržnicoví turisté pomalu z většiny adventních trhů vymizeli. Čímž netvrdím, že je ještě nepotkáte, což je ale i vina pořadatelů jinak svátečně laděných akcí.

Je fajn, že se skladba stánků proměnila. Začaly převládat řemeslné výrobky s motivy zimní a sváteční pohody a tak nebývá problém pořídit si voňavé perníčky, opravdu klasické koření a ne univerzální přísady do polévek a omáček, svícny, dřevěné, slaměné, kůrové, korálkové a kdo ví jaké ještě vánoční ozdoby. I když u nich je dobré mít s sebou i brýle a podívat se pozorně, jestli skutečně máte v dlani ručně vyrobené ozdoby nebo strojovou asijskou produkci či dokonce plastové napodobeniny.

I chovatelé včel jsou vyhledávanými stánkaři, protože k adventu se hodí dobře nejen med. Takový malý voskový betlém je přece docela něco jiného, než kýčovitý Santa z patlaniny, tvářící se jako čokoláda. Takže za mě dobrý, jak se říká, jen tak dál. A teď už příjemný pátek a pohodový první adventní víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.