Písničkář Jaroslav Hutka rozezpíval Václavské náměstí. Jak vznikla píseň o situaci na Ukrajině?

2. březen 2022

V úterý večer se na pražském Václavském náměstí konal benefiční Koncert pro Ukrajinu. Mimo kapel jako Chinaski nebo Mirai tam vystoupil i olomoucký rodák, písničkář Jaroslav Hutka.

A se svou písničkou, která reflektuje aktuální situaci na Ukrajině po vpádu ruských okupantů na její území, rozhodně zaujal. „Fakticky jsem tu písničku dokončil asi před dvěma dny, ale ta historie v pozadí je asi osmiletá,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. 

Když Rusové poprvé přepadli Ukrajinu, zabrali část Luhanska a Donbaska a ukradli Krym, tak jsem začal něco psát. Štěpán Rak mi k tomu udělal melodii, ale musel jsem to teď upravit, už bych to neuzpíval,“ poodkrýval s úsměvem pozadí vzniku písničky, kterou zazpíval před zaplněným Václavským náměstím.

Z původního textu skoro nic nezbylo. „Píseň se tehdy zasekla, protože se zasekla celá ta situace ohledně Ukrajiny. Nebylo jisté, kudy se to bude dál vyvíjet. Písnička tedy ležela a ve chvíli, kdy Rusové zaútočili, jsem si na ni vzpomněl a celou ji přepsal,“ dodal.

Kromě přímočaré písně, která bez okolků pojmenovala hrůzy dějící se na východ od nás, zazpíval i svůj hit s názvem Náměsť.

Co říkal na odezvu publika? Jaké se mu později dostaly reakce? Poslechněte si záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Hutkou ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc.

autoři: Dita Vojnarová , dja
Spustit audio