Po 15 letech skončila nejnáročnější část rekonstrukce zámku v zábřežské části Skalička

8. září 2018

Chata na víkendy, galerie i místo setkávání, tím vším se stal zámek v zábřežské místní části Skalička. Původně státní zdevastovanou památku renovují soukromí majitelé zhruba patnáct let. Dnes už mají nejnákladnější opravy za sebou. Jako poslední přibily na zámek zrestaurované hlavní dveře.

„Já jsem tam chodil, protože tam byla plemenářská stanice, tam byly kanceláře. To se nedá srovnat, oproti tomu původnímu stavu to má teď úroveň,“ vzpomíná senior Jaroslav Hajtmar. Pracoval v zemědělství, takže do tehdejší plemenářské stanice měl častokrát cestu.

Postupná renovace zámku zahrnovala téměř úplnou obměnu interiéru. Jednou z posledních úprav, které se řadí i mezi ty nejnákladnější, byla obnova původních vstupních dveří. „Jsou dubové, prosklené, s krásnou kovanou mříží,“ popisuje památkářka Jitka Štáblová. „Byly poničené, bohužel ani ne tak zubem času, ale zřejmě v době, kdy tu byl výzkumný ústav, tu táhlo, promrzalo to tady. Celá tady ta vstupní část byla neobyvatelná a nevyužívaná,“ dodává.

„Dlažba, kterou tady vidíme, je cihelná. Byla nainstalována za první republiky, podle dochovaných fotografií víme, že tady ta dlažba byla,“ říká majitel zámku Kamil Pilka. Se spolumajitelem Patrikem Petríkem mě provázejí zámkem. „Hned z haly se vchází do galerie, kde je prázdná místnost, ve které se instalují výstavy,“ komentuje Petrík.

Dále procházíme na terasu. „původně z terasy zámku bylo vidět jednak na Zábřežsko a jednak na pohoří Jeseníků. Dnes je tu kolem výstavba, takže to máme odstíněné parkem. To byl vlastně důvod, proč je u tohoto zámku terasa na severní straně a ne na jižní. Ještě to chce samozřejmě dodělat nějaké to zábradlí, schody, obložení,“ dodává Petrík.

V příštích letech se majitelé chtějí pustit také do opravy zámecké věže.

autor: sol
Spustit audio