Po půl roce oprav je hotovo. Čtenáři v Lipníku nad Bečvou se těší z opravené městské knihovny

19. leden 2024 08:35

Čtenáři z Lipníku nad Bečvou můžou využívat opravenou městskou knihovnu. Práce, které trvaly půl roku a stály čtyři miliony korun, se týkaly především oddělení pro dospělé a studovny. Úterního slavnostního znovuotevření knihovny se zúčastnila i reportérka Lenka Kratochvílová.

Obnovený provoz v knihovně zahájili slavnostním přestřižením pásky. Architekt Tomáš Konvičný se snažil o maximální prosvětlení historických prostor.

„To byl náš cíl. Knihovna byla temná, bylo tady nevyhovující osvětlení. Tím, že okenní otvory jsou na severní stranu, tak sem neproniklo ani moc slunečního svitu, takže jsme se zaměřili hlavně na to ten prostor otevřít a samozřejmě jsme dali zajímavé designové a významné umělé osvětlení,“ popisuje Konvičný.

Regály s knihami jsou zabudované ve stěnách, uprostřed místností jsou jen nízké na kolečkách. „Čtenáři jsou nadšení. Oceňují, jak to tady prohlédlo. Mají přehled, takže jsou šťastní, spokojení,“ těší knihovnici Lucii Mikovou.

Dělníci v knihovně vybudovali taky nové topení, elektroinstalaci, podlahy a okna. Náročná byla ale rekonstrukce i pro knihovnice. „Stěhovali jsme asi 22 tisíc knih. Tím, že jsme ženský kolektiv, tak jsme musely oslovit i hasiče,“ vzpomíná ředitelka Pavlína Papežová.

Čtenáři jsou nadšení. Oceňují, jak to tady prohlédlo.
Lucie Miková, knihovnice

Po knihovně město nyní připravuje opravu také výstavního sálu Domeček. Projektová dokumentace má být hotová na jaře, práce chce pak starosta Miloslav Přikryl z Unie pro Lipník zahájit v příštím roce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související