Knihovna má být místem setkávání, říká Iveta Ťulpíková, ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci

Podle Ťulpíkové stojí knihovny v Česku stojí na rozcestí. Mají se stávat komunitními centry a místy setkávání, představovat unikátní fondy prostřednictvím výstav a publikací, propojovat se s dalšími kulturními institucemi.

K tomu slouží Vědecké knihovně Olomouc také nově zrekonstruovaný a veřejnosti v květnu otevřený Červený kostel na třídě Svobody. „Pohled na kostel v novém hábitu nás znovu a znovu fascinuje,“ líčí Iveta Ťulpíková.

Ředitelka olomoucké vědecké knihovny vystudovala na Přírodovědecké fakultě matematiku a fyziku, v Brně pak Právnickou fakultu a přesto zakotvila ve světě kultury.

Proč? Které klenoty Vědecké knihovny ji fascinují? Proč na matematiku a fyziku nedá dopustit? A souhlasí s názorem, že kdo tyto obory absolvoval, má racionální pohled na svět, lépe řeší životní situace a je dobrým partnerem pro jednání?

Poslechněte si rozhovor s Ivetou Ťulpíkovou, ředitelkou Vědecké knihovny Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související