Po víc než dvou letech oprav je hotovo. Zrekonstruovaný olomoucký Červený kostel se otevírá

17. květen 2023 09:35

Po více než dvou letech oprav se v centru Olomouce otevírá Červený kostel. Původně německý evangelický chrám využívali předchozích šedesát let pracovníci knihovny jako sklad. Nyní bude sloužit jako moderní kulturní centrum. Právě dnes v něm začíná čtyřdenní festival.

„Roku 1959 odsvěcen a začal sloužit jako sklad tehdy univerzitní knihovně, dnes Vědecké knihovně v Olomouci. A opravdu, lidé se sem v té době nedostali,“ konstatuje ředitelka knihovny Iveta Ťulpíková v opravené hlavní lodi kostela. Teď kulturního sálu pro zhruba 200 lidí.

Nachystané už je také podium, kulisu tu samozřejmě dělají knížky. Na kostel navazuje foyer v moderním stylu, převládá sklo, kov a beton. Připomíná prosklenou otevřenou knihu. Je tu recepce, vstup do knihovny i kavárna s posezením.

Čtěte také

Opravený Červený kostel i s moderní přístavbou teď vévodí frekventované třídě Svobody. Vnější podobu zdobí i díla olomouckého sochaře Jana Dostála na střeše kostela. „Dominantní je kříž jak na hlavní věži, tak na sanktusní,“ doplňuje architekt Miroslav Pospíšil.

Proměna budovy v majetku Olomouckého kraje přišla na 170 milionů korun, 133 milionů hejtmanství získalo z dotace národního plánu obnovy.

Znovuotevření kostela doprovodí festival

Čtyřdenní festival začíná dnes autorským čtením Aleny Mornštajnové i vernisáží výstavy fotografa Jindřicha Štreita. „Bude to výstava, která bude složena z fotografií z různých mých projektů z různých zemí. Od Brazílie přes Japonsko, Francii, Anglii, Slovensko, Česko. Fotografie, které nosí, navážou na to, že Vědecká knihovna v Olomouci je světová.,“ říká Štreit.

Právě v Červeném kostele v Olomouci se také v pátek odehraje národní zahájení festivalu muzejních nocí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související