Pobytu Sigmunda Freuda v Olomouci se věnuje nová kniha

4. prosinec 2018

Sigmund Freud je po celém světě známý jako zakladatel psychoanalýzy. Málokdo ale ví o jeho krátkém působení v Olomouci. Ve městě strávil necelé dva měsíce při velkých vojenských manévrech. Jeho pobyt společně zmapovali v nové knize literární historik Jiří Fiala a psycholožka Univerzity Palackého Kamila Holásková.

„Nechtěla bych být ani jeho manželka, ani jeho dcera. Nechci ubírat té jeho genialitě, ale ono to neznamená, že když je někdo geniální, že současně je to člověk, který je na vyšším stupni mravního vývoje. A to je zrovna případ Freuda,“ upřímně konstatuje psycholožka Kamila Holásková.

Jsme právě v nejstarší kavárně v Olomouci a právě tady prý třicetiletý Freud trávil asi nejvíc času při pobytu na vojenských manévrech v srpnu v roce 1886. „Mu se tady strašně nelíbilo, ale komu se líbilo na vojně,“ zamýšlí se psycholožka.

Historik Jiří Fiala se ponořil do archivů, soukromé korespondence i vojenských dokumentů, které zapůjčila Vídeň. „Je tam například velmi přesný popis Freudovy postavy. To, že jedno rameno měl poněkud vyšší než druhé. Jsou tam vypočteny jeho obsáhlé jazykové kompetence,“ přibližuje Fiala.

V Olomouci zkoumal i účinky drog

V době působení v Olomouci byl na začátku své kariéry a i tady dělal výzkum, například drog. „A to i na sobě. Tehdy se ještě netušilo, že kokain způsobuje návyk. Objevovaly se právě i ty řekněme pozitivní účinky morfia a kokainu právě pro anestezii,“ doplňuje historik.

Další důvod, proč v Olomouci na manévrech odpočítával doslova každý den, vysvětluje Kamila Holásková: „Ve Vídni čekala nastávající manželka a on v okamžiku, kdy mu tady vojna skončila, hned se ženil.“

Na konci 80. let 19. století Freud teprve rozjížděl svoji kariéru. Kamila Holásková prý ale připomene i jednu temnější stránku Freudovy osobnosti. „Otevřel si ordinaci, a tudíž se mohl oženit a mohl svou manželku živit. Dovolím si takovou štiplavou poznámku. Freud byl docela bohatý, a to z toho důvodu, že nikdy nepracoval zadarmo. Vždycky si napřed vykomunikoval cenu a teprve potom toho pacienta vzal. Bral tedy většinou jen bohaté lidi, proto také zbohatl. Bohužel opovrhoval těmi, co pracovali zdarma třeba pro chudé. To naprosto nechápal,“ popisuje psycholožka.

Už dva roky visí na fasádě jedné z místních kaváren v centru města jeho pamětní deska. Připomíná fakt, že kavárna patřila k tomu málu, co mu život v Olomouci zpříjemňovalo.

autor: bam
Spustit audio