Počteníčko představí novelu Petry Soukupové

15. květen 2014

Vojtovi je jedenáct. Má vlasy jako plamen, sestru Pavlínu a vášeň pro vystřihování modelů lodí. Na palubách těchto lodí z papíru tu a tam hledá postavu muže v tričku s nápisem Sverige na hrudi, švédského námořníka, svého tátu.

Mladá spisovatelka Petra Soukupová ve své novele Na krátko rozehrává příběh malého chlapce a jeho rodiny. Téma hledání otce, neustálé malování snů a jejich střet s realitou, visí nejen nad hlavním hrdinou příběhu.

Soukupová umně skládá jednoduchý děj, který však obohacuje tím, že jej nazíráme různými úhly pohledu. Posluchači je tak dovoleno nahlédnout do myšlenek Vojtovy matky, jeho sestry, nebo například babičky, která bez pozvání přijíždí zachránit rozpadající se rodinu své dcery – Vojtovy mámy.

Novela Na krátko vyšla jako součást knihy Zmizet, za kterou Soukupová dostala v roce 2010 cenu Magnesia Litera pro Knihu roku.

Rozhlasová úprava novely nabízí koncentrovanější pohled na Vojtovo setkávání s realitou, na jeho první nesmělé dopsívání. Čtyřdílné četbě na pokračování propůjčila svůj hlas herečka Dejvického divadla Lenka Krobotová. Rozhlasovou verzi scénáře a režii má Tomáš Soldán.

Vysílání: Počteníčko – Petra Soukupová: Na krátko
premiéra 1. dílu v neděli 3. června v 16,04
premiéra 2. dílu v neděli 10. června v 16,04
premiéra 3. dílu v neděli 17. června v 16,04
premiéra 4. dílu v neděli 24. června v 16,04

Spustit audio