Pod Libercem čeká kilometrový labyrint chodeb. Krytem civilní obrany se můžete projít

29. únor 2016
Česko – země neznámá

V Liberci se dvacet metrů pod povrchem země nachází kryt civilní obrany. Do kilometru chodeb podzemního labyrintu by se v případě nouze mohlo schovat až 2 000 lidí. Kryt se nachází v samém centru města a nabízí prohlídky zájemcům každou první sobotu v měsíci.

Do krytu se vchází z Lucemburské ulice, která je asi pět minut chůze od Sokolovského náměstí. Když vejdete dovnitř, pravděpodobně vás ohromí silné mohutné dveře. „Ty vstupní dveře jsou silnostěnné, železné. Musí být odolné, aby zabránily vniknutí případné tlakové vlny po výbuchu do krytu,“ vysvětluje Lubomír Popp, vedoucí oddělení krizového řízení libereckého magistrátu.

„Kryty civilní obrany takto standardně nevypadají, většinou jde o hlavní chodbu, na kterou v pravém úhlu navazují přilehlé chodby,“ říká Lubomír Popp. V libereckém podzemí je to jinak. „Pro tuto část krytu využili stavitelé starou hornickou štolu z 18. století, kdy se tu hledala železná ruda. Proto chodby připomínají spíše kasemata pohraniční pevnosti nebo sklepení středověkého hradu,“ tvrdí Lubomír Popp.

Podesáté už průvodce nezabloudí

Vyznat se ve spleti chodeb hluboko pod zemí není snadné. „Prvních deset prohlídek se většinou někde ztratíte, nebo špatně odbočíte. Ale po jedenácté už je to automatické,“ říká s úsměvem Lubomír Popp a pokračuje: „Průvodci si to musí minimálně pětkrát až desetkrát vyzkoušet s někým, kdo se tu vyzná, aby se neztratili.“

Liberecké podzemí mělo sloužit jako protiatomový kryt

Z pozice návštěvníka se bát nemusíte, pod dohledem vás budou mít zkušení průvodci. Opatrnosti přesto není nikdy dost. Při odchodu z krytu sice průvodci kontrolují, zda je skupina kompletní, ne pokaždé se ale dobrali správného počtu. „Jednou se mi tady zapomněly dvě dánské studentky, ale ty jsem našel,“ vzpomíná Lubomír Popp.

Na začátku podzemní expozice vás možná trochu vyleká vysoká figurína s plynovou maskou a dobových ochranným oblekem civilní obrany. Jde o Alberta, kterého se v libereckém podzemí bojí hlavně děti. Návštěvníkům se ale líbí a rádi se s ním fotí na památku.

Na prohlídku krytu civilní obrany se v Liberci můžete vydat každou první sobotu v měsíci, stačí se předem objednat v libereckém informačním centru. A příjemně teplo vám tam bude hlavně teď v zimě, teplota uvnitř se totiž drží po celý rok kolem deseti stupňů.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio