Pohraniční obce chtějí zatraktivnit Králický Sněžník. Vzniknout má nová rozhledna i cyklostezky

28. červenec 2018

Národní přírodní rezervace Králický Sněžník návštěvníkům nabídne nový turistický cíl. Pohraniční obce tam chtějí v příštím roce začít budovat rozhlednu. Práce se jim ale kvůli ochraně přírody zřejmě prodraží. Materiál na stavbu bude muset investor, kterým je česko-polský svazek, dopravit na vrchol letecky.

Stojím na parkovišti Pod Klepáčem v Dolní Moravě. Odsud se po žluté nebo červené turistické značce dá dostat až na vrchol Králického Sněžníku. Odpočívají tu dva výletníci, Petr a Anna z Trutnova. Když se dozvěděli, že na vrcholu hory není žádné vyžití, neskrývali zklamání. „My jsme doufali, že je tam nějaká hospoda nebo tak, vůbec jsme to nezkoumali. Kdyby tam byla nějaká rozhledna, podle mě by tam začalo chodit víc lidí než teď, když tam nic není,“ komentuje Petr.

Příliš velký nával turistů ale vedení Dolní Moravy neočekává. „Protože nejbližší trasou z obce je to deset kilometrů na vrchol a dnešní návštěvníci opravdu nevyhledávají takové trasy. Nicméně trochu se zvýší atraktivita vrcholu Králického Sněžníku, protože tam vznikne nějaký cíl, který tam nyní není,“ říká lidovecký starosta Richard Novák.

S bufetem či toaletami se nepočítá

U vyhlídkové věže, s jejíž přípravou by se mohlo začít příští rok, lidé nenajdou ani žádné posezení nebo toalety. Stavba v přírodní rezervaci má totiž řadu podmínek. „Jedna podmínka se týká zabezpečení monitoringu návštěvnosti. To taky souvisí s pohybem turistů. Je potřeba, aby tam skutečně byl všude dobře vyznačen zákaz volného pobíhání psů. A aby neprobíhaly práce od dubna do července,“ upřesnil Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

Podle některých turistů by ale zrovna občerstvení bylo po náročném výšlapu mnohem příjemnější. „Spíš by mě lákala nějaká hospoda než rozhledna. Už jste na kopci, tak rozhlednu prakticky nepotřebujete. Ta hospoda by podle mě lákala víc než rozhledna,“ dodává výletník Petr.

Turisté u kamenného slůněte na Kralickém Sněžníku

I přesto, že půjde o holou stavbu, přijde rozhledna na 70 milionů korun. Materiál se tam totiž bude muset dopravit letecky. Celý projekt bude ale ještě dražší, vyjde odhadem na 110 milionů korun. Za ně mají v okolí vzniknout cyklostezky, návštěvnické centrum a rozšíří se také parkoviště, jako třeba právě tady Pod Klepáčem. 

autor: sol
Spustit audio

Související