Policisté kontrolují Tovačovská jezera. Za koupání navzdory zákazu hrozí pokuta až 20 tisíc

Motorový člun, terénní čtyřkolka a několik pěších hlídek vyrazilo na policejní akci u Tovačovských jezer. Zaměřili se zejména na koupání lidí v místech, kde to není povoleno kvůli těžbě štěrku a zdroji pitné vody pro část Přerovska.

„Koupání je povolené pouze ve vyhrazeném prostoru, tady v severní části té trojky, to je část, kterou má pronajatou město Tovačov. Jinak se nikde v areálu koupat nesmí,“ říká vedoucí akce, policista Karel Jarušek a jednotlivým hlídkám nad mapou uděluje poslední pokyny.

„Jezera 1, 2 a 3 jsou vedená jako ochranná pásma vodního zdroje. To znamená, že konkrétně tady z jedničky a čtyřky se čerpá pitná voda, čili tam je úplný zákaz vstupu, vjezdu, nesmí se tam koupat psi, nic takového,“ vysvětluje policista.

Pan Jiří prochází kolem jezera a vedle sebe vede staré kolo. „Ale tam není nikde tabule,“ brání se. „Když přijíždíte z té panelové cesty na tu polní, tak se mrkněte, je to tam po pravé straně,“ oponuje policista.

Policisté si vzali na pomoc i motorový člun

Do vzdálenějších a hůře přístupných míst policisté vysílají čtyřkolku. Řídí ji Radomír Sedlák. „Můžeme se dostat až přímo k té vodě. Protože cesty jsou od toho jezera docela vzdálené, tak přistupujeme až k vodě,“ komentuje.

Velkým pomocníkem byl i motorový člun. Policisté díky němu zkontrolovali zarostlé břehy. Dostali se tak i k paní Ireně. „Byli jsme tady za rodinou, tak jsme se trošku zchladili,“ vysvětluje. Stan rychle balí Miroslav Přikryl. „My odtud nejsme, jsme ze Žďáru, a brácha mi řekl, že se tady koupat může. Ceduli jsme nikde neviděli, že se tady nemůže koupat,“ říká na svou obranu.

Celkem policisté od jezer vykázali na dvě desítky lidí, potvrzuje jejich mluvčí Miluše Zajícová. „Tady tyto přestupku budou postoupeny správnímu orgánu, který určí výši pokut těmto občanům. Hrozí jim pokuta až 20 tisíc korun,“ dodává mluvčí.

V kontrolách jezer chtějí policisté pokračovat až do konce srpna.

autor: kra
Spustit audio