Porušování lidských práv pomáhá řešit Nezávislá občanská poradna Olomouc

17. červen 2015
Právní poradna

Pokud si nevíte rady v jakékoliv životní situaci, už nevíte kudy kam, nevíte na koho se obrátit, můžete využít služeb Nezávislé občanské poradny Olomouc. Její ředitelka Eva Linhartová byla hostem naší Právní poradny.

„V současné době se například v rámci porušování lidských práv setkáváme s diskriminací uchazečů o práci, a to většinou kvůli věku nebo v případě osamělých matek s dětmi. K dalšímu porušování lidských práv dochází při práci exekučních vykonavatelů, kteří zabavují majetek třetích osob nebo na ně tlačí, aby za své blízké zaplatili dluhy,“ tvrdí Eva Linhartová.

Nezávislá občanská poradna pomáhá lidem v mnoha oblastech práva. Lidé si často myslí, že například porušování lidských práv je problém především chudých a rozvojových zemí, ve skutečnosti se řeší případy i u nás. Často také mnohé společnosti balancují na hraně zákona a v případě špatných půjček nebo přímo podvodů se nekalý úmysl těžko dokazuje.

„Usilujeme o to, aby lidé netrpěli neznalostí svých práv a povinností, neznalostí dostupných služeb nebo neschopností vyjádřit své potřeby či hájit své oprávněné zájmy. Pomáháme zájemcům řešit tíživou situaci a to tak, že fungujeme jako průvodce až do jejího vyřešení,“ říká Eva Linhartová.

Poradna pomáhá lidem i v jednáních s institucemi a úřady, předává kontakty na další odborníky a podobně. Může pomoci s vypracováním písemnosti k úřadům, soudům a dalším institucí.
„Jsme zde především pro sociálně slabé občany, tedy naše služby jsou finančně dostupné všem. Sociálně slabým klientům jsou poradenské konzultace poskytované zdarma, nikomu nesmí být konzultace pro jeho sociální situaci odmítnuta,“ dodává ředitelka poradny.

autor: pis
Spustit audio