Poslanec Ladislav Okleštěk zůstává hejtmanem Olomouckého kraje. Opoziční zastupitelé nesouhlasí

13. červenec 2018

Hejtman Olomouckého kraje a poslanec Ladislav Okleštěk z hnutí ANO si ponechá obě funkce, a to navzdory dřívější výzvě svého stranického šéfa a premiéra Andreje Babiše, aby hejtmani zvolení za jeho hnutí funkce nekumulovali. Rozhodnutí Okleštěk odkládal s tím, že se rozhodne, až vláda získá důvěru. Souběh funkcí přitom sám před několika lety kritizoval.

„Já jsem se rozhodl, že když jsem si to vyzkoušel více než rok a zvládal jsem to, tak budu v tom duchu i pokračovat,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje za ANO Ladislav Okleštěk.

Ponechá si funkci hejtmana i poslanecký mandát. „Kdyby byl někde trošku problém, okamžitě budu situaci řešit a případně se některého z těch mandátů vzdám,“ dodal.

Sám přitom před pěti lety, kdy byl poprvé zvolen do Sněmovny, zastával názor, že by se funkce kumulovat neměly. Hejtmany a poslance zvolené za ANO navíc už na podzim vyzval premiér Andrej Babiš, aby se jednoho z mandátů vzdali. Okleštěk rozhodnutí odkládal do vyslovení důvěry vládě. Teď oznámil, že bude pokračovat v obou funkcích.

„Já mám trošičku jiný pohled na věc. Já jsem primárně začínal jako poslanec a to hejtmanství přišlo tak nějak navíc, jako povinnost ve vztahu k ANO, abych se této pozice ujal,“ komentuje Okleštěk.

Politolog: Obě funkce nezvládá

Podle olomouckého politologa Karla Párala Okleštěk obě funkce nezvládá. „Lze celkem přesně měřit, jak který poslanec pracuje – podle řeči ve Sněmovně, podle počtu předložených návrhů zákonů a podobně. A v tomto ohledu má pan hejtman a poslanec zatím značné rezervy,“ říká politolog.

Sociální demokracii, hlavnímu koaličnímu partnerovi hnutí ANO v Olomouckém kraji, Oklešťkovo rozhodnutí nevadí. Uvedl to náměstek hejtmana Ladislav Hynek za ČSSD: „My jako koaliční partneři jsme ho požádali, aby zůstal ve funkci. My s tím samozřejmě problém nemáme.“

Opoziční zastupitelé naopak souběh funkcí kritizují. Podle Alexandra Černého za KSČM není možné oba mandáty časově skloubit. „Jakákoliv uvolněná funkce na úrovni kraje vyžaduje maximální nasazení, takže já si osobně myslím, že to skloubit nejde a že stihnout se to prostě nedá,“ je přesvědčený Černý.

A proti je také opoziční Koalice pro Olomoucký kraj. „My jsme se na to ptali už v minulosti a teď se ho na to zeptáme znovu, protože se domníváme, že je v zájmu kraje, aby vykonávala jen jednu funkci,“ řekl zastupitel Ivo Slavotínek.

autor: tas
Spustit audio